Életveszélyes is lehet

2024.02.12. 15:16

Tizenöt kéménytűz másfél hónap alatt Zalában

Sokan fűtenek szilárd tüzelőanyaggal, mint például fa, szén, vagy brikett. Ez azonban nem csak meleget, hanem veszélyt is jelenthet, ha nem figyelünk oda a kémények állapotára, tisztítására és a megfelelő tüzelőanyag használatára. A kéménytüzek ugyanis komoly károkat okozhatnak, sőt akár életveszélyesek is lehetnek.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Alig másfél hónap alatt már 15 kéménytűz történt Zala vármegyében, ezek leginkább a tüzelőanyag helytelen megválasztására vagy a kémény rossz állapotára vezethetők vissza, közölte a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Idén eddig Bakon, Eszteregnyén, Hosszúvölgyön, Lakhegyen, Lentiben, Letenyén, Miháldon, Muraszemenyén, Nagykanizsán, Szentpéterföldén, Zalaszentgróton, valamint két-két helyszínen Zalakomáron és Zalaegerszegen volt kéménytűz.

A vármegyében évente átlagosan harminc kéménytűz fordul elő. A tűzoltók legtöbbször kátránnyal és korommal erősen szennyezett kéményekkel találkoznak, amelyek óriási kockázatot jelentenek. Az esetek egy részében csak a lerakódott égéstermék ég ki a kéményből, de van, amikor sajnos az egész lakóépület a tűz martalékává válik.

A kéménytüzek leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban jelentkeznek. A kéményekben kialakuló tüzek alapvetően kétféle módon keletkeznek. A kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy más esetben a kátrány gyullad meg. Mindkét esetben számolni lehet azzal, hogy az így kialakuló tűz az épületszerkezetekre átterjedve komoly károkat okozhat. Egy későn észlelt kéménytűz akár a teljes épület leégéséhez is vezethet, így egy élet munkája válhat a lángok martalékává pillanatok alatt. Sajnos az is előfordul, hogy a kéménytestbe éghető épületszerkezetet, például gerendát vagy szarufát építettek be. Problémát okozhat továbbá a kéménytest repedése, a rosszul csatlakoztatott füstcső, de a tisztítónyílásból hiányzó, vagy a rosszul záródó kéményajtó is. A szakszerű felülvizsgálat a kéményseprő-ipari szakember feladata, de egyszerű szemrevételezéssel is észlelhetőek a fenti hibák vagy hiányosságok.

Erősen ajánlott szén-monoxid-, valamint füstérzékelő beszerzése is, amelyek a kályhák, kandallók mellé telepítve idejekorán felismerik a problémát és hangos akusztikus jellel figyelmeztetik a lakókat a bajra. A november 25-ei, szén-monoxidos eset is rávilágított arra, hogy ahol nincs a mérgező gáz felismerésére alkalmas készülék, ott sokkal nagyobb az esélye mérgezésnek, vagy halálesetnek.

Aki új kéményt létesít, vagy a régit javíttatja, felújítja, átalakítja, az csak akkor vehető használatba, ha azt kéményseprő helyszíni műszaki vizsgálaton látta és engedélyezte. Ez minden égéstermék-elvezetőre, még egy vaskályha falon kivezetett csövére is érvényes. Ugyancsak érdemes kihangsúlyozni, hogy ezeket a munkálatokat csak szakemberekkel végeztessük. Minden ilyen beavatkozáskor egyeztessünk kéményseprővel, kérjük ki a véleményét, ha nem vagyunk biztosak a kéményekkel kapcsolatban.

A társasházakkal ellentétben a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes, éppen ezért éljenek a lehetőséggel! A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámon foglalhat időpontot. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

A kéménytüzek megelőzése nem csak a tűzoltók, hanem minden háztartás felelőssége. A kémények rossz állapota, a helytelen tüzelőanyag használat, a kémény vagy a tüzelő- és fűtőberendezés mellett éghető anyagok tárolása nagy kockázatot jelent. Fontos, hogy csak száraz fát használjunk, és rendszeresen ellenőriztessük és tisztíttassuk a kéményeinket. Ezzel nem csak a biztonságunkat, hanem a pénztárcánkat is óvjuk, hiszen a kéménytüzek által okozott károk sokba kerülhetnek. Ne feledjük, hogy a kéményseprők alakosság számára ingyenesen végzik el ezt a szolgáltatást, csak időpontot kell egyeztetnünk velük. Ha pedig szén-monoxid- és füstérzékelőt is beszerzünk, még nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és családunkat.

Aki a fenti tanácsokat betartja, nagyobb biztonságban van és elkerülheti a súlyos tűzeseteket. Ha mégis bekövetkezik a baj, akkor haladéktalanul hívni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, akik mindig készen állnak, hogy segítsenek – írja a katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában