Felfüggesztett szabadságvesztés, pénzbüntetés, eltiltás az indítvány

2024.02.05. 09:59

Hamis bírói végzéssel csapta be ügyfelét az ügyvédje

Ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség azzal az ügyvéddel szemben, aki bírói végzést hamisítva csalt ki pénzt ügyfelétől.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

A büntetőeljárásról dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője adott ki tájékoztatást. 
Eszerint a 60 éves, Zalában praktizáló ügyvéd meghatalmazás alapján látta el az alperes férfi jogi képviseletét a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt házasság felbontása iránt indított perben.
Az ügyvéd 2021 decemberében e-mailt küldött ügyfelének, amelyhez csatolta a saját maga készítette bírósági végzést, feltüntetve rajta a bírósági ügyszámot és az eljáró bíró nevét is. A hamis okirat tartalma szerint az eljáró bíró felhívja az alperest, hogy amennyiben a 2021. december 8-án megtartott tárgyaláson tett nyilatkozatának megfelelően igazságügyi pszichológus szakértő bevonását kéri, úgy a végzés kézhezvételétől számított 8 napon belül helyezzen elnöki letétbe 195 ezer forintot a kirendelendő szakértő várható költségeire. Ennek elmulasztása esetén a bíróság a szakértő kirendelésére vonatkozó indítványt elutasítja, és a rendelkezésére álló adatok alapján határoz.
Az ügyfél a hamis közokiratban foglaltaknak és jogi képviselője ezzel kapcsolatos bíztatásának hitelt adva a 2021. december 17-én 195 ezer forintot utalt át a hamis bírói végzésben megadott bírói letéti számlára, ami valójában az ügyvéd lakossági bankszámlája volt.
A csalárdságra fény derült, mivel a 2022. április 29-én megtartott tárgyaláson, az ítélethirdetést követően a bíró tájékoztatta az alperest arról, hogy a bíróság letéti felhívást tartalmazó végzést nem bocsátott ki. Az alperes ezt követően a pénz visszafizetésére szólította fel ügyvédjét, aki az okozott kárt megtérítette.
Mivel az ügyvéd a hivatásából folyó kötelességét megszegve, haszonszerzésre törekedve ügyfelének jogtalan hátrányt okozott, ezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség ügyvédi visszaélés és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat vele szemben. Büntetésként végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabására, az ügyvédi tevékenységtől határozott időre való eltiltásra téve indítványt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában