Kis odafigyeléssel a problémák elkerülhetők

2024.02.02. 12:00

Erkélytűz: ezekre ügyeljünk!

Égve maradt cigaretta, gyúlékony anyagok tárolása nem megfelelő módon: csak két példa, mi okozhat akár végzetes tragédiát is az emeletes lakóépületek erkélyén. Zalában nem múlik el év úgy, hogy ne kapnának riasztást a tűzoltók hasonló esetekben. Szerdán egy zalaegerszegi társasház teraszán keletkezett tűz, feltételezhetően égő cigaretta miatt. De emlékezetes az az eset is, amikor pár éve egy szintén zalaegerszegi tízemeletes hetedik emeletének erkélyén csaptak fel a lángok hasonló okokból. Kis odafigyeléssel a problémák elkerülhetők, hívja fel a figyelmet honlapján a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

A tapasztalatok azt mutatják: legtöbbször az ott felejtett, vagy felelőtlenül kihajított égő cigaretta, illetve a helytelenül tárolt, gyúlékony (akár öngyulladásra hajlamos), az időjárásnak kitett anyagok vezetnek erkély-, illetve - rosszabb esetben - lakástűzhöz. Ezért fontos:   

  • ne tároljuk erkélyünkön éghető anyagokat!
  • elektromos berendezés elhelyezése sem célszerű, hiszen ezek – nedves környezetben – ki vannak téve a gyorsabb meghibásodásnak, így a gyulladásnak is!
  • ablakban, erkélyen lehetőség szerint ne dohányozzunk, onnan ne dobjunk ki el nem oltott csikket!
  • amennyiben erkélyünkön működtetünk elektromos berendezést, győződjünk meg annak biztonságos elhelyezéséről, ügyeljünk, hogy a kábelei ne legyenek töredezettek! 

A legtöbb lakóépület területén van dohányzásra kijelölt terület. Aki mégis erkélyén teszi ezt, ügyeljen annak megfelelő eloltására! Hamuzni csak hamutálba, vagy vizes gyűjtőedénybe célszerű, ellenkező esetben az izzó parázs komoly veszélyforrás is lehet. Amennyiben valakinek az erkélyén tárolt éghető anyagok, tárgyak jelenléte egy olyan tűz kialakulásában, vagy terjedésében játszik szerepet, ami tragédiához vezet, úgy a szabálytalan tárolásban érintett lakás lakójának büntetőjogi felelősségre vonása is felmerül. 

Fontos, hogy ne kerüljék el figyelmünket ezek a tanácsok, így saját, illetve lakótársaink életét is megóvhatjuk – írja a katasztrófavédelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában