Ítélet a Széchenyi István Hitelszövetkezet büntetőperében

2024.02.12. 12:04

Csak egy vádpontban marasztalták el az ügyvezetőt

Számvitel rendjének megsértése miatt ítélte el a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken a Széchenyi Hitelszövetkezet volt ügyvezetőjét, míg a hűtlen kezelés vádja alól őt és hét vádlott-társát bűncselekmény hiánya miatt felmentette.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az egykori Zala, majd egyesülést követően 2003-tól Széchenyi István Hitelszövetkezet igazgatóságának és egyben cenzúra bizottságának összesen nyolc tagját azzal vádolta meg a Zala Megyei Főügyészség, hogy 2012-ben és 2013-ban a hitelkihelyezésekkel kapcsolatban megszegték vagyonkezelői kötelezettségüket és ezzel 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak. 

A vádiratba foglalt hét eset jellemzője, hogy a hitelek kihelyezésekor nem az elvárható gondossággal jártak el, nem hitelképes vállalkozásoknak nyújtottak kölcsönöket, amelyekhez fedezet nem volt elegendő. Emiatt folyamatossá vált a vagyonvesztés a hitelszövetkezetnél, amelynek saját tőkéje a jegyzett tőke alá csökkent, annak körülbelül harmadát érte el. 

A döntéseket az elnökből, az ügyvezetőből és egy hitelszövetkezeti dolgozóból, ez esetben a lenti fiók volt vezetőjéből álló cenzúra bizottság terjesztette az igazgatóság elé.

A zalaegerszegi székhelyű hitelszövetkezet igazgatósági elnöke 2009 júliusától az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói posztját 2011-14 között betöltő Töröcskei István volt, ő az ügy másodrendű vádlottja. Rá és az ügyben elsőrendű vádlott B. Lajosnéra, a hitelszövetkezet akkor volt ügyvezetőjére az ügyészség 2 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Ez arra az esetre vonatkozik, ha beismerik a bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. További hat vádlott esetében pedig 18-24 havi, végrehajtásában 4-5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a főügyészség.

A vádlottak nem ismerték el a bűnösségüket. A két évig tartó tárgyalássorozat végén pénteken hirdetett ítéletet dr. Gergye Tamás bíró.

A törvényszék B. Lajosnét számvitel rendjének megsértése miatt találta bűnösnek, amiért egy év, végrehajtásában egy esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés vádja alól azonban őt és a további hét vádlottat is felmentette a bíróság.

A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a vádiratban szereplő hét cég, amely 2012-13-ban hitelkérelmet nyújtott be a szövetkezethez, ne lett volna hitelképes. Kötelezettségszegést sem követtek el és vagyoni hátrányt sem okoztak így a szövetkezet tisztségviselői, de a bíróság azt is kimondta, hogy e körben felelősséggel csak az ügyvezető és az igazgatóság elnöke tartozik, a többi vádlott nem.

Az ügyvezető terhére azonban megállapíttatott a számvitel rendjének megsértése, miután a szövetkezet vagyoni helyzetéről szóló iratok nem a valóságot tükrözték, hogy ne induljon felszámolás, ami azonban 2014 végére elkerülhetetlenné vált. 

A zalaegerszegi székhelyű, a fővárosban és a Dunántúlon nyolc fiókot fenntartó, közel 10 ezer tagot számláló Széchenyi István Hitelszövetkezet működési területét elsősorban Zala megye és környéke jelentette. Ez az állapot 2014 novemberéig tartott, amikor a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a hitelszövetkezet működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez, majd a következő hónapban elkezdődött a Széchenyi felszámolása. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész megalapozatlanság miatt fellebbezést nyújtott be minden vádlott esetében, az egyedül elítélt B. Lajosné pedig védőjével három nap gondolkodási időt tartott fenn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában