Biztonságunk szolgálatában

2024.01.17. 07:00

Közlekedési balesetek, viharok okozta károk adtak rengeteg munkát 2023-ban a zalai tűzoltóknak

Tavaly több száz műszaki mentést hajtottak végre a zalai tűzoltók. A katasztrófavédelmi igazgatóság által összeállított visszatekintés az első félév történéseiből idézi fel a jelentősebbeket.

Arany Gábor

Május 4-én murvát szállító nyerges vontató a 7426-os úton, Lenti közelében részben az árokba, részben az úttestre borult.

Fotó: Lenti HTP

Január 8-án személyautó és autóbusz karambolozott a 7-es főút 203-as kilométerénél, Nagyrécse térségében. A balesethez riasztott nagykanizsai hivatásos tűzoltók áramtalanították a személyautót, amiben csak a sofőr utazott. A busszal utazó négy ember épségben elhagyta a járművet, ugyanakkor a személyautó vezetője helyszínen elhunyt. 

Január 8-án személyautó és autóbusz karambolozott a 7-es főút 203-as kilométerénél, Nagyrécse térségében. 
Fotó: Katasztrófavédelem


Január 11-én lesodródott az úttestről és vízelvezető árokban állt meg egy alumínium tömböket szállító nyerges vontató az M7-es autópálya 215-ös kilométerénél, Sormás térségében. A riasztott nagykanizsai hivatásos tűzoltók a kamionban egyedül utazó sofőrt kiemelték, majd átadták a mentőknek. A raj áramtalanította a járművet. 
Január 24-én összeütközött két személygépkocsi a 74-es főúton, Magyarszerdahely közelében. A riasztott nagykanizsai hivatásos, valamint a gelsei önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket, amikben összesen négyen utaztak. A tűzoltók a kialakult forgalmi akadályt megszüntették.

Február 4-én, 5-én és 6-án 300-nál jelzés érkezett a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére a tomboló, viharos erejű szél miatt. A zalai tűzoltók közel kétszáz helyszínen számoltak fel károkat. A legtöbb munkát jellemzően kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek adták. Szinte az összes hivatásos egység dolgozott azokban a napokban, de az önkéntesekre, valamint a járási mentőcsoportokra is szükség volt.  
Február 13-án  vadat gázolt egy gépkocsi a 76-os főút 62-es kilométerénél, Zalaegerszeg és Bagod között. Az elgázolt állat a személyautóval szemben haladó kisteherautóra zuhant, amibe egy ember beszorult. Őt a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kiemelték, majd átadtak a mentőknek; a sofőr később a kórházban elhunyt. 
Az egység áramtalanította a járműveket, amikben csak a sofőrök utaztak. 
Február 26-án összeütközött két személyautó Nagylengyel belterületén, a Dózsa utcában. Az ütközés következtében az egyik jármű az árokba csapódott, a másik félig az úttesten, félig az árokban állt meg. A helyszínre riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók áramtalanították a gépkocsikat, valamint egy embert kiemeltek az egyik autóból és átadták a mentőknek, de sérüléseibe belehalt.

Április 8-án szén-monoxid miatt lett rosszul egy ember otthona fürdőszobájában Vasboldogasszonyban, a Petőfi úton. A riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók az ingatlanban méréseket végeztek, melyek igazolták a mérgező gáz jelenlétét. 
Április 26-án árokba hajtott egy állateledelt szállító kamion Nagykanizsán, a Balaton utcában. A jármű a balesetben maga alá gyűrt egy villanyoszlopot. A műszaki mentéshez a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik daru segítségével visszahúzták az úttestre a kamion vontatmányát.

Május 4-én murvát szállító nyerges vontató a 7426-os úton, Lenti közelében részben az árokba, részben az úttestre borult. Egy embert a műszaki mentést végző lenti hivatásos tűzoltók emeltek ki belőle és átadták őt a mentőknek.

Június 7-én papírtekercseket szállító nyerges kamion borult fel Nagyrécse térségében, az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a 205-ös kilométernél. Műszaki mentésre a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak ki a helyszínre. A járműben csak a vezető utazott, aki a balesetet követően kiszállt a fülkéből. Az egység áramtalanította a kamiont, majd a helyszínt átadta a kiérkező kamionmentő szakembereknek.

Június 10-én összeütközött két személyautó a 7-es főúton, Nagykanizsa határában, a Hevesi Sándor utca és a Gábor Áron utca kereszteződésében. Az egyik járműben csak a sofőr, míg a másikban hárman utaztak. Ez utóbbi autóba az ütközés következtében egy ember beszorult. Őt a város hivatásos tűzoltói feszítővágóval szabadították ki, majd átadták a mentőknek. A műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. A helyszínen egy ember elhunyt, egy másik pedig később a kórházban. 
Június 13-án villanyoszlopnak hajtott és kidöntötte egy személygépkocsi Zalaegerszegen, a Köztársaság útján. Az ütközés következtében az autóban egyedül utazó sofőr beszorult. Őt a város hivatásos tűzoltói emelték ki a járműből, majd átadták a mentőknek. Az egység áramtalanította az autót, és megszüntette a forgalmi akadályt. 
Június 22-én a tó vizét elvezető patakba csúszott egy személyautó Hévízen, az Ady Endre utca közelében, egy parkolóban. A riasztott keszthelyi hivatásos tűzoltók a járműben egyedül utazó sofőrt létra segítségével kimentették, majd a helyszínre érkező daru segítségével kiemelték az autót a patakból. 

Június 22-én a Hévízi-tó vizét elvezető patakba csúszott egy személyautó Hévízen
Fotó: Kozma Zsolt, Keszthely HTP

A hónap végén mintegy hetven alkalommal számoltak fel viharkárokat, elsősorban a dél-zalai tűzoltók. 
Június 29-én helyi járatú autóbusz és kisteherautó ütközött össze Nagykanizsa miklósfai településrészén, a Dr. Marek József utcában. A balesetet követően a busz utasai elhagyták a helyszínt, az autó vezetőjének kiemelésében a városi hivatásos tűzoltók a mentőknek nyújtottak segítséget. Az egység a kisteherautót áramtalanította.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában