Vádat emeltek

2024.01.03. 09:37

Hamis orvosi vényekkel jutottak hozzá kábító gyógyszerekhez

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség az 55 éves csornai férfivel szemben, aki hamis orvosi vények aláírásával működött közre nyugtató hatású gyógyszerek megszerzéséhez.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ungvar

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Jánky Judit által ismertetett vádirat szerint ismeretlenek 2019 őszén illegálisan jutottak 110 darab orvosi vényhez, amelyeket korábban egy budapesti kórházban, majd 2019 áprilisától külföldön dolgozó belgyógyász szakorvos nevével állítottak ki. A vények tartalmát az orvos által kitöltendő rovatok és orvosi bélyegzőnyomatok vonatkozásában meghamisították.

A bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkező csornai férfi az általa is tudottan felhasználásra szánt, hamis bélyegzővel és orvosi aláírással ellátott, két valós beteg nevére, részben valós adatokkal - névvel és TAJ-számmal - kitöltött recepteket legalább 30 esetben aláírta a betegek nevében. Ezzel közreműködött abban, hogy ismeretlen személyek vényköteles nyugtató hatású gyógyszereket szerezzenek meg. A készítmények hatóanyag-tartalmuk miatt, mint kábítószert helyettesítő anyagok jó áron értékesíthetők a feketepiacon.
Az így meghamisított vényekkel 2019 szeptemberében két nap alatt, 30 alkalommal több városban is – Győrben, Komáromban, Pápán, Téten, Celldömölkön, Szombathelyen és Nagykanizsán – váltottak ki a büntetőeljárásban ismeretlenül maradt személyek gyógyszereket.
A történtek miatt vádlottá lett csornai férfi 2019. szeptember 19-én egy nagykanizsai patikában kísérelt meg két hamisított receptet beváltani, amikor a gyógyszertár asszisztens gyanút fogott, ezért felhívta a recepten feltüntetett kórházat. Mivel kiderült, hogy a recepten feltüntetett orvos a kiállítás időpontjában már nem dolgozott Magyarországon, az asszisztens értesítette a rendőrséget.

A más ügyben szabadságvesztését töltő férfival szemben az ügyészség a vádiratban hamis magánokirat felhasználásának vétsége és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat, melyben fogházbüntetés kiszabását indítványozta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában