Megtévesztették az idős tulajdonost

2023.11.09. 08:37

Az ügyészség lépett fel az ingatlanát elvesztő károsult érdekében

Lakás- és ingatlanszerzési célú bűncselekménnyel összefüggő polgári jogi igények érvényesítése iránt nyújtott be keresetet a Zala Vármegyei Főügyészség közjogi szakága 2023 októberében a Zalaegerszegi Törvényszékhez.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock Studio 4477

A főügyészség sajtószóvivője, dr. Jánky Judit tájékoztatása szerint a büntetőjogi és a közjogi szakág együttműködése nyomán létrejött kereset szerint az ügyészség egy nagykanizsai ingatlan teljes tulajdoni illetősége vonatkozásában kérte a polgári peres bíróságtól a tulajdonjog bejegyzés törlését érvénytelenségre hivatkozva, mert az érintett lakás bejegyzett új tulajdonosai bűncselekmény útján jutottak az ingatlanhoz. A kereset alapja az a büntetőeljárás volt, amelyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség emelt vádat jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt több elkövetővel szemben, akiknek büntetőjogi felelősségéről a Nagykanizsai Járásbíróság fog dönteni.

Az ügy lényege szerint az elsőrendű vádlott 2021. november 4-én bérleti szerződést kötött a 89 éves sértettel, a nő nagykanizsai társasházban lévő, második emeleti lakására majd a beköltözését követően tudomást szerzett róla, hogy a nő nevén másik lakás is van az épület első emeletén, amit szintén bérlők használnak. A férfi miután megszerezte az idős nő személyes adatait, ügyvédi segédlettel adásvételi szerződést készíttetett ez utóbbi ingatlan megszerzése érdekében, és megkérte az idős nőt, hogy az elé tett okiratot írja alá, ara hivatkozással tévesztve meg őt, hogy a papírok a közös képviselő leváltásához szükségesek. Az ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett adásvételi szerződés szerint a lakást az idős tulajdonosa 8 millió forint ellenében a másodrendű vádlottnak adja el, aki a vételárat az okirat aláírásával egyidejűleg megfizette az eladó részére.

Miután a Zala Vármegyei Kormányhivatal a tulajdonjogváltozást átvezette, az elsőrendű vádlott az ingatlan továbbértékesítésébe kezdett. Megállapodott egy budapesti ingatlankereskedő cég vezetőjével és a másodrendű vádlott személyes közreműködésével megtévesztve a vevőt, adásvételi szerződéssel 13 millió forintért eladta a lakást.

Az ingatlan tulajdonjogának bejegyzési kérelem széljegyzésben 2021. december 29-én a nagykanizsai földhivatalban megtörtént, a szerződéses vételárat a cég képviselője másnap  átutalta a másodrendű vádlott nevére nyitott számlára. Az ingatlan ellenértékét az elsőrendű vádlott teljes egészében elköltötte.

Mivel a büntetőeljárás adatai alapján megállapítható volt, hogy az idős nő  bűncselekmény folytán került ki az ingatlan tulajdonából, a megkötött adásvételi szerződések semmisségére hivatkozva keresetet benyújtva hivatalból kezdeményezte az ügyészség közjogi szakága az eredeti állapot helyreállítását, és az alperes tulajdonjogának ismételt bejegyzését. Közérdek fűződik ugyanis az ingatlan-nyilvántartás közhitelességének biztosításához, ahhoz, hogy az abban szereplő adatok a tényleges jogi állapotnak feleljenek meg, a közérdekben okozott sérelem pedig az ügyészi keresetindítással orvosolható, fogalmazott a tájékoztató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában