Nem akart adót fizetni az autó vásárlása után

2023.06.02. 08:09

Saját magát buktatta le az egerszegi adócsaló

Nem akart adót fizetni az autó vásárlása után az egerszegi férfi, ezért hamis adatot írt az adatlapra, ám lebukott, mert becsatolta az eredeti adásvételi szerződést is vámeljáráshoz.

Arany Gábor

 A turpisság miatt büntetőeljárás indult, a vádemelésről dr. Jánky Judit, a vármegyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást. E szerint a 40 éves zalaegerszegi férfi 2022 januárjában Németországban vásárolt személygépkocsit, aminek futásteljesítménye az eredeti adásvételi szerződés szerint az adásvétel időpontjában 5 185 km volt.  Mivel a férfi tudta, hogy a hatezer kilométernél kevesebbet futott gépjármű az adójogszabályok alapján újnak minősül és általános forgalmi adó fizetési kötelezettség alá esik, annak érdekében, hogy ez alól mentesüljön, a regisztrációs adó kiszabására irányuló eljárásban kitöltött adatlapokon a gépjárművet használtként, futásteljesítményét valótlanul 6 079 kilométerben tüntette fel.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott vizsgálatban azonban lepleződött, mert becsatolta az eredeti adásvételi szerződést is, amin szerepelt a gépkocsi futásteljesítménye az adásvételkori időpontban, azaz 5 185 kilométer.

A férfi 3 millió forintot meghaladó kárt okozott a költségvetésnek, melyet a büntetőeljárásban megtérített.

A férfivel szemben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában