Erre figyeljünk

2023.06.29. 15:00

Kerti parti, égetés, csak körültekintéssel

Megérkezett végre a nyár, a jó idő a szabadba csábítja az embereket, természetes, hogy egyre gyakrabban kerül elő a bogrács, a grill.

zh

Ez az egyik embernek öröm, a másiknak bosszúság lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondani egy kerti partiról, ám a szabadtéri tűzgyújtást, továbbá az avar és kerti hulladék ártalmatlanítását rendelet szabályozza Zalaegerszeg közigazgatási területén. Minderről bővebben a www.zalaegerszeg.hu oldalon tájékozódhatnak. Néhány a fontosabb tudnivalókból. Az avar és kerti hulladék (falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok) megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet. Égetéssel csak a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás, egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható. Az avart és kerti hulladékot október 15. és április 15. között lehet égetni, de az adott év időjárásától függően a polgármester ettől eltérő időszakot is meghatározhat. A tűzvédelmi hatóság által kihirdetett időszakokban tüzet gyújtani tilos. Az égetés szerdán és szombaton engedélyezett szélcsendes időben 18 éven felüli személy számára. Ünnepnap tilos égetni. Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak saját telkükön égethetnek, közterületen nem. Tilos az önkormányzati rendeletben felsorolt utcában, továbbá az egészségügyi és gyermekintézmények, szociális gondozók, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint a garázstelepeken, a magasfeszültségű vezetékek alatti kiskertekben védőtávolságon belül, a véderdők és helyi védelem alatti területeken égetni. Szabadtéri tűzgyújtás minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljára folytatnak. A szabadban tüzet gyújtani és tüzelőberendezést használni csak szélmentes időben, a tűzvédelmi szabályok betartásával, a környezet zavarása nélkül lehet, és csak úgy, hogy az a környezetre tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen. Tilos a tüzelőberendezésben nem az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot, hulladékot égetni. A tüzet és tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában