Közveszélyokozás

2023.06.29. 08:33

Felgyújtotta az ágyneműjét, leégett a társasház

Egy keszthelyi nő tavalyelőtt nyáron Deák Ferenc utcai társasházi lakásának hálószobájában öngyújtóval felgyújtotta az ágyneműjét, amitől a szoba berendezése lángra kapott, majd a tűz az épületre átterjedt a többi lakók életét, testi épségét veszélyeztette, az épületben pedig 170 millió forint kárt okozott.

Arany Gábor

Forrás: Zaol archív

A történtek miatt büntetőeljárás indult, amelyről dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást. E szerint 2021. június 1-én délelőtt 10 óra körül a mentális egészségi állapota miatt gyógykezelés és gondozás alatt álló nő a keszthelyi 12 lakásos társasházban, a részben a tulajdonát képező első emeleti lakásában az ágyon ülve öngyújtóval meggyújtotta a párnáját. A lángokat a nő másik párnával kezdte csapkodni, majd abbahagyta és távozott a lakásból, a tűz pedig gyorsan átterjedt a szobában az éghető tárgyakra, 2-3 percen belül meggyújtotta a helyiség födémét. Ez hamar átégett, a tűz így a padlástérbe jutott, ahol 15-20 perc alatt a teljes tetőszerkezet lángra lobbant, a tűz pedig innen átterjedt a lakás többi helyiségére és a szomszédos otthonokra. A társasházban élők riasztására kiérkező tűzoltók megkezdték a lángok elfojtását, azonban az épület első emeletén az öt lakás teljesen kiégett, a födém és a tető faszerkezetének egysége megbomlott, a fagerendák elmozdultak, a lakások használhatatlanná váltak a gerendák rongálódása, a füst és a korom miatt. A földszinti hét lakásba a tűz nem tudott átterjedni, de azokban az oltásra használt víz tett kárt.

Forrás: Katasztrófavédelem

Személyi sérülés nem történt a társasházi tűzben, de az veszélyeztette a lakókat és a ház keleti oldalának tetőszerkezetéhez kapcsolódó műemlék épületet, amire a tűzoltók beavatkozása nélkül percek alatt a lángok átterjedtek volna. A nő cselekményével 170 millió forint kárt okozott.


A Zala Vármegyei Főügyészség a különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettét elkövető nő kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában