Emberölésért 10 év börtönre ítélték az újudvari gyilkost

2023.06.20. 15:02

Beváltotta fenyegetését, taglózó kalapáccsal ütötte agyon a testvérét

Arany Gábor

Dr. Gergye Tamás bíró ítéletet hirdet

Fotó: Arany Gábor

Taglózó kalapáccsal ütötte agyon a testvérét az az újudvari férfi, akit az emberölésért 10 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek kedden az egerszegi törvényszéken .

A halálos csapásokhoz vezető konfliktus 2022. október 30-án történt Újudvaron egy Fő utcai háznál. Itt élt két bátyjával az 1978-ban született Cz. Áron, aki közmunkásként, illetve alkalmi munkákból jutott  némi keresethez. Három évvel idősebb fivére nem dolgozott, de a harmadik testvér rokkantnyugdíja némi bevételt jelentett számukra. A két munkaképes testvér rendszeresen ivott, az idősebb gyakran követelt pénzt öccsétől, emiatt gyakori volt közöttük az erőszakba torkolló vita. Ez történt 2022. október 30-án délután is, amikor a 44 éves férfi egy liter bort megivott; bátyja pedig négy óra körül ért haza, és ő is ittas volt. Pénzt követelt az öccsétől, ezen összevesztek, amit a fiatalabb megelégelt, és megfenyegette testvérét, ha még egyszer pénzt kér tőle, megöli. Nem üres fenyegetés volt, mert átment a szerszámoskamrába, magához vette a közel egy méter hosszúságú, 14x14x9 centis vasfejű taglózó kalapácsot és visszatért az udvarra. Ott a fivére megint követelőzött, még lépett is az öccse felé, mire ő beváltotta fenyegetését, ököllel közepes erővel a testvére arcába csapott, majd a földre arccal zuhanó bátyja fejére még kétszer nagy erővel a kalapáccsal is lesújtott. A súlyos roncsolásokat okozó ütésektől a bátyja szinte azonnal életét vesztette. Ezután Cz. Áron a közel 130 kilós bátyját a hátsó kertbe húzta, hogy elrejtse, talicskát tolt a holttest mellé, közben kétszer bele is rúgott. Ennek azonban már szemtanúja volt egy utcabeli férfi, aki az ütéseket megelőző vitát is hallotta, odaszaladt a fekvő emberhez, hogy segítsen, majd a látvány miatt értesítette a rendőrséget. A szakértői vélemények szerint az áldozat vérében 2,52-2,69 ezrelék alkoholkoncentráció volt kimutatható, míg a tettesnél 2,6-2,76 ezreléket mértek, ami súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett.

Cz. Áron az egerszegi törvényszéken tartott tárgyaláson dr. Gergye Tamás bíró kérdésére elismerte bűnösségét. Mint fogalmazott, megbánta tettét, nem így kellett volna ezt elintézni. Ennél többet nem mondott, a későbbiekben nem tett vallomást. A védelem az erős felindultságot, a sértetti közrehatást hozta fel érvként, utóbbit a bíró el is fogadta, míg az erős felindultságot nem látta bizonyítottnak.

A Zala Vármegyei Főügyészség emberölés miatt emelt vádat a testvérgyilkos ellen, akire beismerése, tárgyalásról lemondása esetén 12 év tartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A férfi azonban tárgyalást kért, az ennek elsőfokú lezárásaként kihirdetett ítélet szerint 10 évet kell rács mögött töltenie, és nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője a minősítés megváltoztatásáért és enyhébb büntetés érdekében jelentett be fellebbezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában