Frissen Zalából

2023.02.27. 14:46

Hibázott a szerelő Keszthelyen, rázott a csengő

Rázott a csengő, mert a szerelő a 12 volt helyett 230-at vezetett a szerkezetre, a hibából büntetőeljárás lett.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A nemrég vádiratba foglaltak szerint egy 1976-ban született tapolcai villanyszerelő egyéni vállalkozóként Keszthelyen egy társasházi lakás villamos hálózatának teljes körű felújítását végezte el tavaly. Ennek során a férfi új csengőt is kiépített, ami 230 voltos feszültségű hálózatról üzemelt. A szerkezet bekötéséhez felhasználta az épületben és a lakásban meglévő régi csengő vezetékrendszerét, míg az új csengőhöz 230 voltos táplálást készített. A művelet során ugyanakkor figyelmét elkerülte, hogy a társasház csengőrendszere gyengeáramú, 12 voltos rendszer. Ezt a földszinti elosztóban elhelyezett transzformátorról táplálták, nem kellett lakásonként külön árammal ellátni. A szerelő figyelmetlensége miatt a társasházi kaputelefon kezelőpaneljére 230 volt jutott. A hiba közel egy hétig nem derült ki, mert a lakók kezelőkoronggal, érintés nélkül tudták nyitni a kaput, ezért nem történt áramütés egészen 2022. július 4-éig, amikor az egyik lakó a kódszám beütésével kísérelt meg bejutni az épületbe, és a panelt megérintve kisebb áramütést szenvedett. A rövid időn belül elvégzett orvosi vizsgálat nála sérülést, egészségkárosodást nem mutatott ki.

A szerelő figyelmetlenségével mások életét, testi épségét vagy egészségét közvetlen veszélynek tette ki. A főügyészségi sajtószóvivő, dr. Pirger Csaba közlése szerint a Keszthelyi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a tapolcai férfi ellen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában