11 külföldit próbált Olaszországba csempészni

2022.07.04. 17:06

Elrendelték a letartóztatását a román embercsempésznek, aki Csörnyeföldnél bukott le

A járásbíróság nyomozási bírója hétfőn délután elrendelte annak a román férfinak a letartóztatását, aki az általa vezetett teherautóval 11 külföldi, pakisztáni és bangladesi férfit próbált Romániából Olaszországba csempészni, de az M70-es autóút csörnyeföldi pihenőjénél az adóhatóság munkatársai feltartóztatták.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint az 1997-ben született román férfi és ismeretlen társai 2022. július 1-én este Romániában, Temesváron bújtatták el a külföldieket a Fiat Ducato teherjárműben kialakított rejtekhelyen. Az eddigi adatok szerint a román sofőr ismeretlen személyek megbízásából és irányításával 500 euró megbízási díj ellenében nyújtott segítséget több, csak részben ismert, magukat nepáli, szír, pakisztáni, eritreai állampolgárságúnak valló, az Európai Unió területére történő belépésre, illetve itt tartózkodásra jogosító engedéllyel nem rendelkező személynek abban, hogy Magyarországról engedély nélkül Olaszországba távozzanak.

A csempészett személyek egy része a szállításért 2000-3500 eurót fizetett volna Olaszországba való érkezésüket követően. A jelenlegi adatok szerint a Fiat Ducatóval már korábban is szállítottak külföldieket, így 2022. június 9-én és június 28-án is. A jármű ponyvatartó vázszerkezetének felső részénél kialakított, keresztirányban a tartóvasakra rögzített és OSB-lappal fedett aljzatú, valamint az oldalfalak mintegy kétharmad részénél szintén OSB-lappal burkolt, rendkívül szűk – 27 cm magas – rejtekhelyre bezsúfolt, fekvő helyzetben lévő, nyári melegben órákon át szállított nagyszámú menekült számára az alapvető szükségleteket, szellőzést csak részben biztosították a kiszállás lehetősége nélkül.

A román sofőr megalapozottan gyanúsítható a személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével.

A román férfi Magyarországon állandó lakással vagy tartózkodási hellyel, illetve megélhetését biztosító törvényes jövedelemmel nem rendelkezik. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén elérhetetlenné válna. Továbbá alappal feltehető, hogy még be nem azonosított lehetséges bűntársaival összebeszélne, így a bizonyítási eljárást megnehezítené. S annak a veszélye is fennáll, hogy az anyagi haszonszerzés érdekében elkövetett bűncselekményt megismételné. Mindezekre tekintettel a kanizsai járási ügyészség indítványt tett a férfi letartóztatására, amit a nyomozási bíró elrendelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában