Tűzgyújtási tilalom

2022.07.27. 11:00

A kívánságlámpás használata tiltott Zalában is

Napjainkban a házasulandók és a különböző figyelemfelhívó rendezvények szervezői sok esetben valamilyen formabontó akcióval szeretnék emlékezetessé tenni akár a nagy napot, vagy egy ügy melletti kiállást. Ide kapcsolódik az úgynevezett kívánságlámpások használata.

ZH

Fontos tudni, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján „a meleg levegő felhajtó hatásán alapuló nyílt lánggal működő repülő szerkezet – a hőlégballon és a hőléghajó kivételével – nem üzemeltethető”. Tehát az irányítás nélkül, nyílt lánggal működő repülőszerkezet nevesítve van, használata pedig tiltott, hívja fel a figyelmet honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mivel az égi lámpások a rendeltetésszerű használatukból adódóan ellenőrizhetetlen tűzforrások, ezért a termékek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban. Használatuk 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Zala megyében – akárcsak az ország minden megyéjében - tűzgyújtási tilalom van érvényben. A szárazság miatt egy-egy ilyen lámpás felengedése amellett, hogy jelentős anyagi károkat is okozhat a mezőgazdasági, erdős és egyéb szabadtéri területeken, vagy a lakókörnyezetben, akár égési sérüléseket is okozhat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért a szabályok betartására kéri a lakosságot, írja a katasztrófavédelem weboldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában