Hamis tanú és vád

2022.03.22. 14:47

Valótlanságokat állítottak a hatóságok előtt, két ügyben is vádirat született

Férjét mentette volna az asszony, a volt barátnőn akartak bosszút állni, emiatt valótlanságokat állítottak a hatóságok előtt, két ügyben született nemrég vádirat.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett első történet két évvel ezelőttre nyúlik vissza. Egy 48 éves pórszombati férfit 2020. április 19-én délután a rendőrjárőrök a falujában igazoltattak, amikor személygépkocsival közlekedett. Az alkoholszonda szeszes ital fogyasztását jelezte nála, ezért büntetőeljárás indult ellene, amiben a lenti járásbíróság büntetővégzéssel 80 napi tétel pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A döntés után a férfi védője tárgyalás megtartását kérte, ahol ugyanez az ítélet született. Ez ellen fellebbezést nyújtott be az ügyvéd, ám az ítéletet másodfokon is helybenhagyták.

 

A sofőr a felelősségét a rendőri intézkedés kezdetétől vitatta és azt állította, hogy a gépkocsit a felesége vezette. Erre tekintettel az asszonyt kihallgatták, figyelmeztetve a hamis tanúzás következményeire. A nő ezt tudomásul vette, majd azt vallotta, hogy az autót ő vezette, és ezt fenntartotta, miután szembesítették az intézkedő rendőrökkel, valamint ugyanígy nyilatkozott a bírósági tárgyaláson is. Mindezek alapján az asszony ellen az egerszegi járási ügyészség büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás miatt emelt vádat.

 

A másik ügy két vádlottja, 17 éves iklódbördőcei férfi és 18 éves hahóti nő a férfi korábbi élettársát vádolta meg. A pár iklódbördőcei lakásán jelent meg 2021. július 9-én a korábbi élettárs, hogy a férfival közös gyermekük ügyében beszéljenek. Ezt azonban a pár zokon vette és elhatározták, hogy feljelentik a nőt. A rendőrségre tett bejelentésük szerint látogatójuk féltékenységi jelenetet rendezett, e közben megütötte a hahóti nőt, a mobiltelefonját pedig földhöz vágta, megrongálta. Az ügy eljutott már a bírósági tárgyalásig, ahol a hamis tanúzás és hamis vád törvényes következményeire történt bírói figyelmeztetés után mindketten elismerték, valótlanságokat állítottak. Ez alapján a megvádolt nő ellen az eljárást megszüntették.

 

A párral szemben az egerszegi járási ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád miatt emelt vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában