Frissen Zalából

2021.10.04. 16:56

Késlekedve hívott mentőt a férfihez a zalai szociális gondozó

Vádat emeltek szociális szociális gondozó ellen, mert késlekedve hívott mentőt egy földön fekvő férfihoz.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett történet szerint, a most negyvenes éveiben járó nő szakképzett szociális gondozó és ápoló munkakörben 2018 januárja óta dolgozik. Feladatkörébe tartozott Vasboldogasszony, Lakhegy, Egervár és Gősfa településeken a házi segítségnyújtás a rászorulóknak. Emiatt járt rendszeresen egy lakhegyi, ágyban fekvő, zavart tudatú idős asszonyhoz, aki betegségei miatt saját magát nem tudta ellátni, akivel közös háztartásban élt a fia is. Ide érkezett a gondozó ez év január 13-án délelőtt fél tizenegy körül. A lakhegyi házban alig 7 Celsius fok fogadta, az előtérben a bejárati ajtóval szemben a padlón feküdt az idős asszony fia, aki se fölkelni, se beszélni nem tudott. A gondozó azt tudta, hogy a férfinél korábban már lépett fel epilepsziás roham. Ennek ellenére nem hívott mentőt az ismeretlen ideje a padlón fekvő, magatehetetlen emberhez, hanem elkezdte az egyébként veszélyben nem lévő idős asszony gondozását, etetését, mosdatását. Eközben látta, hogy a férfi állapotában nem történik változás, javulás, ezért negyed tizenkettő tájt telefonon mentőt hívott hozzá. A férfit a megyei kórházba szállították, ahol az orvosi kezelés ellenére január 15-én reggel elhunyt. A kihűlés miatt beállt keringési és légzési elégtelenség okozta halálát, amihez hozzájárultak egyéb betegségei is.

A vádirat megfogalmazása szerint az összes körülményre figyelemmel az nem állapítható meg, miszerint amennyiben a férfi megtalálásakor a gondozó azonnal intézkedik a kórházba szállításáról, akkor a halál bekövetkezése elkerülhető lett volna. Az azonban kijelenthető, hogy a szociális gondozó és ápoló végzettségű nőtől elvárható lett volna, hogy a körülmények láttán késlekedés nélkül segítséget nyújtson a férfinak, haladéktalanul mentőt hívjon hozzá és kiérkezésükig az elsősegélynyújtást megkezdje.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat a nő ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában