vádat emeltek

2021.01.13. 10:32

Kiadványok ígéretével csapott be dunántúli önkormányzatokat egy zalai férfi – Frissítve

Idegenforgalmi kiadványok megjelentetésének ürügyével csalt ki milliókat az a férfi, aki ellen vádat emeltek.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A most 65 éves pati férfi csalások miatt többször állt bíróság előtt, 2011 augusztusában szabadult a börtönből feltételesen. Mivel vagyonnal, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, megélhetését csalásokból biztosította. Különböző somogyi és balatoni vállalkozásokat keresett fel, amelyeknek az általa szerkesztett és kiadott „Szépséges Tájaink és Isteni étkeink” című turisztikai és gasztronómiai kiadványokban ajánlott megjelenési és hirdetési lehetőséget előleg befizetése ellenében úgy, hogy reális lehetősége nem volt a kiadványok elkészítésére és kiadására. Ezért a bíróság szabadságvesztésre, valamint 3,6 millió forint összegű vagyonelkobzásra ítélte.

Mindez nem tartotta vissza: 2013 májusától ugyancsak útikönyvírásra és -szerkesztésre adta a fejét. Somogyi, zalai települési önkormányzatoknak ajánlott megjelenési és bemutatkozási lehetőséget az általa kiadott Szépséges Tájaink/ Kis-Balaton, Déli-Pannonhát és Szépséges Tájaink/Őrségtől a Mecsekig című útikönyvekben.

A kiadványok legyártására a pati férfi 2017 nyár elején Szekszárdon megbízást adott egy vállalkozónak, annak dacára, hogy a munka kifizetésére teljes anyagi fedezettel nem rendelkezett. A megrendelt kötetekért csak többszöri felszólításra fizetett, ráadásul 1400 darab kötet árát nem egyenlítette ki, el sem szállította azokat, mindezek miatt közel másfél millió forint kár érte a nyomdászt.

Mivel a kiadványok értékelhető bevételt nem hoztak, és vagyonnal, megtakarítással, saját és családja megélhetését biztosító bevétellel továbbra sem rendelkezett a férfi, 2017 nyarán arra jutott, hogy írói-szerkesztői tevékenységet színlelve a korábbiakhoz hasonló módon jut pénzhez. Az anyagi gondokkal küzdő férfi a következő két évben vasi, zalai, somogyi kistelepülési önkormányzatokat, turisztikai szolgáltatókat keresett fel, és a nem létező PelsoLibri Kiadó munkatársaként bemutatkozási lehetőséget kínált az általa szerkesztett idegenforgalmi kiadványokban. Ezért 30 ezertől 280 ezer forintig terjedő összeget kért. A köteteket azonban nem készítette el, majd megbízói számára elérhetetlenné vált.

A férfi 130 önkormányzatot, 15 vállalkozást csapott be, és okozott nekik 11,4 millió forint kárt. Bár tevékenységéhez bejelentkezett egyéni vállalkozónak, de ehhez kapcsolódóan három éven át semmilyen adóbevallást nem nyújtott be. A bankszámláin legális bevétele nem volt, végül az egymillió forint feletti adótartozása miatt az egyéni vállalkozók nyilvántartásából törölték 2019 júliusában.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba a büntetőügyről tájékoztatva közölte, a férfi ellen a lenti járási ügyészség 145 rendbeli, különbözőképpen minősülő csalás miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában