az időjárás most sem volt kegyes

2020.08.18. 13:30

Ideiglenes áramellátás, úttestekre dőlt fák – a hétfői viharkárok Zalában

Hétfőn többször is riasztották a tűzoltókat az időjárás okozta problémák miatt.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ideiglenes áramellátás

Egy közel ötszáz fős település – Milejszeg – áramellátásában okozott gondot az elmúlt hetek nagy esőzése. A felázott talajból tövestől kicsavarodott terebélyes fa hétfő délután fél ötkor ugyanis elszakította a település elektromos ellátást biztosító húsz kilovoltos vezetéket. A vezetékszakadás több oszlop kidőlését is eredményezte, amelyek tagolt domborzatú, erdős és gépjárművekkel nagyon nehezen megközelíthető külterületen álltak. Az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán, de az várhatóan még több órát vesz igénybe – adta hírül a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság 220 KVA teljesítményű aggregátort biztosított a település ideiglenes áramellátására, így ennek segítségével az áramszolgáltató este tíz óra körül a település fogyasztóinak többségét ismét el tudta látni árammal. A Milejszeg környéki hegyhátakon – amely csak néhány fogyasztót érint – azonban jelenleg sem biztosított az áramszolgáltatás.

A megyei védelmi bizottság eszköze ilyen esetekben bármikor bevethető, s egy kisebb zalai település esetében szinte az összes fogyasztót képes árammal ellátni.

Fontos hangsúlyozni, hogy az aggregátorok áramhálózatra történő egyedi „házi” rákötése nem megengedett, hisz visszatáplálás esetén az súlyos áramütést okozhat.

Vízzel körülvett ház

A heves esőzés következtében Csesztregen az Ady utcában egy külterületen álló házat a víz teljes mértékben körbevett. A lenti hivatásos tűzoltók a pincébe befolyt vizet kettő szivattyú folyamatos használata mellett eltávolították.

Kidőlt fák okoztak forgalmi akadályokat

A 7529. számú út 1-es kilométerszelvény közelében egy akácfa dőlt az útra Gelsén, amely forgalmi akadályt képezett. A helyszínen a gelsei önkéntes tűzoltó egyesület tagjai a faágat feldarabolták láncfűrésszel és eltávolították az úttestről. Zajkon a nagy esőzés miatt a település közelében a 7540. számú út 4-es kilométerszelvényénél kb. 30 méter hosszú fa dőlt az úttestre. A letenyei hivatásos és önkéntes tűzoltók láncfűrészek segítségével a fát összevágták, majd az utat letakarították – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában