Szellőztetni kell a pincéket

2019.09.06. 07:00

A szüreti munkák veszélyei

Megyénkben is megkezdődtek a szüreti munkálatok, az ezzel járó veszélyekre figyelmeztet a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Arany Gábor

A korai szőlőfajták szedésével a gazdák hozzáláttak a bor készítéséhez. A folyamat természetes velejárója a mustgáz, és sajnos nem múlik el év úgy, hogy ne követelne emberéletet a meggondolatlan munkálkodás a pincékben. Iskolai tanulmányaiból is mindenkinek tudnia kellene, hogy a mustgáz a szőlőlé erjedésekor keletkező színtelen, szagtalan szén-dioxid. A levegőnél másfélszer nehezebb, ezért zárt helyen a padlótól kezdi feltölteni a helyiséget.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, ám kiszorítja a levegőt a pincéből, ezért a bent tartózkodó megfulladhat. A tünetek jellegzetesek, de mégsem váltják ki az azonnali menekülés ösztönét. A gáz miatti oxigénhiányt ugyanis szédülés, álmosság jelzi, ami eszméletvesztéshez, végül fulladáshoz vezet. Mivel a mustgáz magas koncentrációban hat a központi idegrendszerre is, a rosszullét mellett mentális zavart okoz. Emiatt hiába lenne képes még fizikailag menekülésre az ember, ha már nem ismeri fel a veszélyt, zavartsága miatt nem érzékeli, hogy mi történik vele.

A megelőzés a legfontosabb, azaz a borospincék gazdái gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről.

A hordókat, amennyire lehet, minél nagyobb térben elszórva igyekezzenek elhelyezni. Mivel egyetlen liter erjedő must közel 42 liter szén-dioxidot termel, fontos rendszeresen szellőztetni a pincéket, és célszerű a gázérzékelésre műszert is felszerelni.

Emellett alkalmazható a közismert égő gyertyás módszer is, csak nem kézben tartva a gyertyát. A helyiségben ugyanis már 10 százalékos szén-dioxid-koncentráció is esz­méletvesztést okozhat, a gyertya lángja viszont csak 14 százalékos koncentrációnál alszik ki. Ezért az égő gyertyát rúdhoz, lapáthoz vagy valamilyen tartóba rögzítve, derékmagasság alatt, a padlóhoz közel tartva kell a pincébe bemenni. Amint a gyertya lángja kialszik, már nincs elegendő oxigén a helyiségben, azonnal távozni kell, mert életveszélyessé vált a hely.

Ha mustgáz miatt kerül valaki bajba, egyedül senki ne próbálkozzon a mentéssel, mert kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselve lehet a helyiségbe biztonságosan bemenni, hiszen a földön fekvő, magatehetetlen emberhez enélkül lehajoló segítő szintén a mérgező gázt szívja be. Ezért aki mustgáz okozta balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a gázálarcok, gázmaszkok nem nyújtanak védelmet a mustgáz okozta oxigén­hiány ellen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában