Vádat emeltek

2019.02.06. 07:00

Nem fizette ki zalai alvállalkozóját a csalással vádolt győri férfi

Bár fizetésképtelen volt a cége, munkagépeket bérelt közműépítéshez az a 65 éves győri férfi, aki ellen nemrég emeltek vádat csalás miatt.

Arany Gábor

A megyei főügyészség által kiadott tájékoztató szerint a most 65 éves férfi 2000 márciusa óta vezette beltagként a győri székhelyű építőipari szolgáltató betéti társaságot.

A vállalkozás 2015-ben fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, több végrehajtási eljárás is indult ellene. Az év nyarán már közel hatmillió forint tartozást halmozott fel különféle cégeknél a ki nem fizetett szolgáltatásokért, és a végrehajtási eljárás eredményeként inkasszó volt a bankszámláján. A férfi abban az évben már nem könyveltette a betéti társaság pénzügyeit, a számviteli törvényben előírt kötelezettségeit nem teljesítette. A betéti társaság nevében 2015. július 13-án alvállalkozói szerződést kötött szennyvízcsatorna lefektetésére Oszkó településen. A szeptember végéig elvégzendő munkára 11,8 millió forint vállalkozói díjjal szerződött azzal a feltétellel, hogy a fővállalkozó budapesti kft. engedélyével vonhat be a munkába további alvállalkozót.

Rövid időn belül nyilvánvalóvá vált a férfi számára, hogy az elvárt határidőre nem fog végezni a feladattal, ezért felvette a kapcsolatot egy zalalövői kft.-vel, és a munkálatokhoz két traktorkotrót bérelt 7500 Ft/óra díjért. A 65 éves győri férfi az újabb cég bevonását a fővállalkozónak nem jelezte, az építési naplóba nem tüntette fel. Bár a zalalövői cég a megállapodásnak megfelelően a feladatot elvégezte, a győri betéti társaság vezetője a munkálatok ellenértékét nem fizette ki. Arra hivatkozott, hogy ő sem jut hozzá a pénzéhez, mert a fővállalkozó nem utalt neki, ám ez nem felelt meg a valóságnak, mert a betéti társaság számlájára a fővállalkozó 2015 augusztusától öt hónap alatt négy tételben 15 millió forintot meghaladó összeget utalt át. A betéti társaság vezetője azonban a pénzt hitelei törlesztésére fordította, valamint a munkavállalói bérét fizette ki, végül a zalalövői céget 5,7 millió forinttal károsította meg.

A vádirat megállapítása szerint a betéti társaság vezetője már a zalalövői céggel kötött szerződés napján is tudta, hogy nem lesz képes kifizetni az alvállalkozója által elvégzett munkát a fővállalkozótól kapott pénzből, amire viszont más fizetnivalói miatt szüksége volt.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a férfi ellen csalás miatt emelt vádat a járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában