Uniós támogatást ígértek

2018.06.26. 07:00

Álnéven játszotta el a befolyásos személyt a zalaegerszegi csalók egyik tagja

Uniós pályázati támogatás ígéretével 18 millió forintnál többet csalt ki az a trió, amelynek tagjait felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte – nem jogerősen – a járásbíróság hétfőn.

Arany Gábor

A három férfi a zalai megyeszékhelyen élelmiszer- és dohányboltokat üzemeltető házaspárt csapott be. A boltjukba 2012-től rendszeresen bejárt az 53 éves Sz. A., és beszélgetett a házaspárral üzleti és befektetési lehetőségekről, vissza nem térítendő támogatásokról, hazai és európai uniós pályázatokról, amikből a közvetítésével pénzhez juthatnának.

Sz. A. így felmérte ismerősei anyagi helyzetét és elhatározta, hogy pénzt szerez tőlük. Tervébe beavatta a fiát, Sz. B.-t és ismerősüket, a 46 éves, keszthelyi L. J.-t. Utóbbi szerepe az volt, hogy Kovács Géza álnéven játssza el a befolyásos, európai uniós támogatásokat elintézni tudó, politikusokkal jó kapcsolatot ápoló személyt. Sz. A. közvetítésével több találkozó jött létre a „befolyásos személlyel”, s a házaspár az uniós pénz megszerzésében bízva részletekben összesen 18 millió forintot adott át, de a támogatásból semmi se lett.

A bíróság folytatólagosan és társtettesként elkövetett csalás miatt Sz. A. és L. J. esetében 2, míg Sz. B.-re másfél év börtönt szabott ki, a végrehajtását 3, illetve 2 év próbaidőre felfüggesztve, és kötelesek megtéríteni a 18 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában