Ne vigyen haza őzgidát

2018.05.16. 10:46

Agresszív őz támadott meg egy asszonyt Várföldén

Családi háznál illegálisan tartott őz sebesített meg kedden, a kora esti órákban egy helybéli asszonyt, aki a támadás következtében súlyos sérülést szenvedett.

Szabó Zsófia

Illusztráció-Az őz természetes élőhelyén nem jelent veszélyt az emberekre

Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

Információink szerint az őz kiszabadult – egyes források szerint pedig elengedték – abból a házból, ahol már hónapok óta tartották.

Ezt követően a vad a közeli lakóházak kertje felé futott, ahol az asszony is tartózkodott, akit később megsebesített.

A hatvanas éveiben járó nő a veteményesében dolgozott, amikor az őz – minden előjel nélkül – rátámadt. Agancsával több helyütt megszúrta az asszony lábát, akit ezt követően rohammentővel vittek a kanizsai kórházba. Úgy tudjuk, visszért értek a szúrások, emiatt a nő sok vért veszített. Állapotáról egyelőre friss információnk nincs.

Illusztráció-Az őz természetes élőhelyén nem jelent veszélyt az emberekre
Fotós: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

Az esettel kapcsolatban megkerestük Szörcsökné Horváth Máriát, Várfölde polgármesterét, aki megerősítette a történteket. Információval azonban arról a családról, akik az őzet tartották, nem tudott szolgálni.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságtól szintén érdeklődtünk a történtekről. Sznopek Veronika szóvivő közölte: a rendőrségre nem érkezett bejelentés erre vonatkozóan.

Úgy tudjuk, a megvadult őzet jelenleg is keresik a hivatásos vadászok az érintett, várföldei területen, amely a Bánokszentgyörgyi Erdészethez tartozik.

Mindenképp el kell ejteni a vadat, ugyanis másokra is veszélyt jelenthet. Továbbá amiatt is, hogy azt követően megvizsgálhassák, veszett volt-e az őz.

ILLUSZTRÁCIÓ: Ha valaki gidát talál, tilos hazavinni

Csak nézni szabad a vadat, simogatni és hazavinni nem!

Egy általunk megkérdezett hivatásos vadász hangsúlyozta: tilos háznál tartani őzet, illetve más vadat. Egyrészt lopásnak számít, ha valaki hazaviszi az erdőről, a mezőről az állatot, hogy otthonában nevelje. Másrészt pedig, hiába aranyos gidaként egy őz, ahogy a többi vadra, úgy rá is igaz, felnőttként agresszívvá, kiszámíthatatlanná válhat, illetve veszélyt jelenthet másokra – mint ahogy a jelenlegi eset is igazolja.

Korábban írtunk már arról, miért nem szabad hazavinni a vadat, a vad nem háziállat. Ahogy cseperedik, illetve, miután felnő, nem úgy viselkedik, mint az otthon tartott jószágok !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában