Hivatásos szolgálat

2018.02.19. 13:00

Új tűzoltók Zala megyében

Kettő, frissen végzett tűzoltóval bővült a Keszthelyi és a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állománya.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Novák András és Belovári Róbert tűzoltó őrmesterek február tizenhatodikán tettek tiszthelyettesi esküt azzal a százhuszonhárom újonccal együtt, akik a napokban kezdik meg hivatásos szolgálatukat.

Az őrmesterek első szolgálati napjukat a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon töltötték, ahol Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte őket és bemutatta nekik a megyei igazgatóság vezetői állományát.

Ezt követően betekintést nyertek a területi szerv működésébe, szervezeti elemeibe és a műveletirányítás napi tevékenységébe. A holnapi naptól kezdődően ők is teljes értékű tagjai lesznek a megye mentő-tűzvédelmében oroszlánszerepet vállaló beosztott tűzoltói állománynak.

Fotós: Cseresznyés Dániel tű. fhdgy – Zala MKI

A tűzoltók képzése

A katasztrófavédelem szakmacsoportot érintően 2012 szeptemberében indult új, moduláris felépítésű szakképzési rendszer, amely biztosítja a beosztott tűzoltói állomány megfelelő, általános rendvédelmi és tűzoltási szakmai feladatokra történő felkészítését.

A képzési struktúra első elemét a minden rendvédelmi szerv számára egységes és kötelező „rendvédelmi alapfeladatok” követelménymodul jelenti, amely biztosítja a szervezetek közötti átjárhatóságot, ugyanakkor pótolja a hiányzó katonai, rendvédelmi jellegű előképzettséget is. Ezt négy szakmai modul követheti, amelyek teljesítése meghatározott követelményekhez kötött. Az első két modult magába foglaló Tűzoltó II. részszakképesítés a beosztott tűzoltói feladatokra készít fel.

Fotós: Cseresznyés Dániel tű. fhdgy – Zala MKI

Öt hónapig tart, ebből a tűzoltójelöltek két hónapot Körmenden, Miskolcon, Szegeden, vagy Adyligeten, valamelyik rendészeti szakközépiskolában a rendvédelmi alapozó modul ismereteinek elsajátításával töltik. Ezután a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tanulnak három hónapig, ahol a szakmai képzés során megkapják a beosztott tűzoltó munkája során jelentkező tűzoltási, mentési és katasztrófavédelmi feladatokkal kapcsolatos tudást, valamint a tűzoltó műszaki alapismereteket.

Fotós: Cseresznyés Dániel tű. fhdgy – Zala MKI

A képzésben résztvevők a szakmai vizsga teljesítését követően kerülnek a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állományába.

Ezek is érdekelhetik