Más tulajdona

2017.12.15. 09:00

Megkerült a kisajátított mobiltelefon

Más tulajdonával nem rendelkezhetünk kedvünk szerint, következmények nélkül. Erre példa az a két eset, amiről a megyei főügyészség adott rövid tájékoztatást.

Arany Gábor

Egy Nagykanizsához közeli kistelepülés utcáján, az egyik esőbeállóban felejtette tulajdonosa a közel 90 ezer forint értékű mobiltelefonját. Szeptember 23-án megtalálta a mobilt történetünk azóta vádlottá lett szereplője. A készüléket azonban nem adta le a hatóságnak, és a tulajdonosához sem próbálta meg visszajuttatni, hanem hazavitte. A SIM-kártyát eldobta belőle, és saját kártyájával pár alkalommal használta. A mobilszolgáltató biztonsági szolgálata azonban a készüléket bemérte, és tájékoztatásuk alapján a rendőrök október 24-én házkutatást tartottak, a telefont lefoglalták a megtalálónál, aki ellen jogtalan elsajátítás miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

A másik esetben adóssága miatt került bajba az a férfi, aki ellen egészségbiztosítási járulék meg nem fizetése miatt indult végrehajtási eljárás. A megállapított 130 ezer forintos tartozás miatt az adóhatóság munkatársai 2015. szeptember végén lefoglalták a férfi tulajdonában lévő 13 éves Suzuki személygépkocsit, és e tényt bejegyeztették a járműnyilvántartásba is. A foglalási jegyzőkönyvet a férfi sem a helyszínen, sem kipostázva nem vette át, ezért egy hónappal később újabb jegyzőkönyv készült, miszerint az autót a gépjármű-nyilvántartás adatai alapján foglalták le, de a férfi használatában maradt. Az erről szóló jegyzőkönyvet már átvette a férfi. Ennek ellenére a következő év augusztusában 50 ezer forintért eladta a személygépkocsit, amit új tulajdonosa az élettársa nevére akart íratni. Az okmányirodában azonban tájékoztatták, hogy a gépkocsit a hatóság lefoglalta, így a tulajdonjogát nem szerezheti meg, sőt a járművet tavaly szeptember 21-én az adóhatóság el is vette tőle.A gépkocsi eredeti tulajdonosa ellen pedig zártörés bűntette miatt emelt vádat az egerszegi járási és nyomozó ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában