Legközelebb 2024-ben láthatunk hasonló jelenséget

2023.10.29. 07:01

A részleges holdfogyatkozás Zalaegerszegről

Szombat este szerencsére derült ég volt Zalában, Zalaegerszegen, így sokan gyönyörködtek az égi jelenségben. Többen lencsevégre kapták égi kísérőnket, ahogy Pezzetta Umberto kollégánk is. "Október 28-án, szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban volt látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka beleharapott a déli pólus közelében. Ezt követően, 22 óra 15 perckor volt a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarta ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónolt a földárnyék pereme fölött" - írta a National Geographic.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

A következő holdfogyatkozások listája (2027-igák bezárólag) a VCSE tájékoztatása szerint :

2024. március 25.: Félárnyékos holdfogyatkozás lesz, Amerikából látszik a legjobban. Magyarországról egyáltalán nem látható, Ausztriából és attól nyugatabbra a holdnyugtakor a fogyatkozás kezdete figyelhető meg.

2024. szeptember 18.: Nyugat-Európából és Amerikából végig látható részleges holdfogyatkozás lesz. Európa többi részéből a fogyatkozás legvége nem látszik csak.

Fotó: Pezzetta Umberto

2025. március 14.: Teljes holdfogyatkozás lesz, legjobban Amerikából látható, ott teljes egészében. Európából a fogyatkozás kezdete látható a hajnali órákban holdnyugta előtt.

2025. szeptember 7.: Teljes holdfogyatkozás lesz, ami legjobban Ázsiából és Ausztráliából látható. Európából a fogyatkozás vége látható holdkeltekor.

2026. március 3.: Európából nem látható teljes holdfogyatkozás lesz.

Fotó: Pzzetta Umberto

2026. augusztus 28.: Amerikából jól látható részleges holdfogyatkozás lesz, Észak-Afrikából és Európából a fogyatkozás kezdete látható holdnyugtakor.

2027. február 20/21.: Európából, így Magyarországról is jól látható félárnyékos holdfogyatkozás lesz.

2027. augusztus 17.: Európa nagy részéből nem látható félárnyékos holdfogyatkozás. Jól észlelhető Amerikából, Új-Zélandról holdkeltekor és Kelet-Ausztráliából, illetve holdnyugtakor Portugáliából.

A Zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület oldalán további részleteket olvashatunk Dr. Csizmadia Szilárd egyesületi elnök írásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!