Itt a tavasz!

2022.03.29. 17:00

Nyílik a kockás liliom Zalában is

A népi megfigyelés szerint akkor kezd nyílni a kockás kotuliliom, amikor a kakukk is megjelenik, ezért sokan kakukkvirágként ismerik e színpompás tavaszi növényt. A kellemesen simogató meleg időjárás megyénkben is ezerszámra csalogatta elő, a kirándulók nagy örömére.

Gyuricza Ferenc

Zalában gazdag a védett virág állománya Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A liliomfélék családjába tartozó, a sziromlevelén sakktáblaszerű mintázatú, lilás színű kockás kotuliliom a mocsárrétek, ligeterdők, lápos térségek egyik jellegzetes, hagymás, évelő növénye, amit a rétgazdálkodás változásai miatt számos helyen a kihalás veszélye fenyeget, ezért hazánkban 1976 óta védett, 2016-ban pedig az év vadvirágának választották. Állománya megyénkben viszonylag gazdag, a Zala völgyében tömegesen fordul elő, de nagyobb számban találkozhatunk vele a Kerka- és a Kebele-patakok mentén is. A szakirodalom szerint március végén, április elején virágzik, idén egy kicsit hamarabb érkezett. Ne halogassuk a sétát, ha természetes közegében akarjuk megtekinteni.

Zalaszentgyörgyi olvasónkál is kinyílt már a kockás liliom
Forrás: Takács Tiborné / Olvasó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!