időjárás

2021.02.11. 07:27

Zord idő: tarolt a szél és a jég Zalában

Két figyelmeztetés volt érvényben a megyében.

zaol.hu, police.hu, BB, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

20.00

Jeges naplementéről osztott meg lélegzetelállító képet a Met Hír Facebookon.

https://www.facebook.com/methirado/photos/a.583911341719920/3495345603909798/

15.20

Ebben az extrém hidegben a hajléktalanokra is figyelnek

A kanizsai Dózsa György utcai Magyar Vöröskereszt Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhelyről minden nap, így tegnap is indult az úgynevezett teajárat, mely a közterületen tartózkodó ellátottak számára napi közel 20 liter mézes forró teát, némi hideg élelmet, konzervet és igény szerint meleg takarókat szállított. Az intézmény vezetője, Szőke Rózsa elmondta: az extrém hidegben minden hajléktalant befogadnak, minden fedél nélküli számára van kapacitásuk, senkinek nem kell a dermesztő hidegben kint töltenie az éjszakát. Folytatás itt!

15.13

A Balatonnál nincsen (sok) hó, és inkább a „ropog a fű a talpam alatt” kijelentés érvényes: a viharos északnyugati szél ugyanis kifújja a tó vizét a partra, ami hamar rá is fagy a tereptárgyakra... – írja közösségi oldalán az OMSZ.

14:20

A keszthelyi Balaton-part zord időben:

13:50

Fák dőltek az úttestre

Nyolc méter magas akácfa dőlt az úttestre a 75-ös főúton, Pacsa közelében. A forgalmi akadályt a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével megszüntették.

Telefonvezetékre dőlt egy fa a kora reggeli órákban Letenyén, az Ady Endre utcában. A forgalmat is veszélyeztető fát a városi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították, az utat pedig kéziszerszámokkal megtisztították – számolt be a katasztrófavédelem.

11:20

Olvasói fotón a pusztaapáti harangláb:

Fotó: Cseke Ferenc/Olvasó

11:00

Három autó ütközött Alsópáhokon

Összeütközött három autó csütörtök délelőtt, a 75-ös főút alsópáhoki szakaszán. Részletek ITT!

Fotó: PU

10:40

Kamion csúszott árokba Újudvar és Gelsesziget között

Újudvar és Gelsesziget között két jármű ütközött a 7527-es számú úton, a rendelkezésre álló adatok alapján elsőbbségi szabályok megsértése miatt. További részletek ITT!

Parkoló autónak tolatott egy autó Nagykanizsán

Nagykanizsán a Récsei utcában, az egyik barkácsáruház parkolójában a jeges úton egy kamion kisteherautónak ütközött. További részletek ITT!

Fotó: Szakony Attila

10:00

Másodfokú riasztás Zala megyére!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján néhány perce jelent meg, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Vas megye, Zala megye területére. Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

9:20

Veszélyek

A tartós extrém hideg minden emberre veszélyes lehet, az egészséges felnőtt szervezetet is megviseli. Különösen a csecsemők, a kisgyerekek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok tartoznak a veszélyeztettek közé. Már a 10-14 fokos környezet is akár halállal végződő lehűléshez vezethet.

Ne felejtsük: a kihűlés veszélye nemcsak a szabadban fordulhat elő, hanem a családi házakban is, ha huzamosabb ideig 15 fok alá süllyed a hőmérséklet. A fagyási sérülések elsősorban a fülön, az orron és a végtagokon jelentkezhetnek.

Odafigyelnek a síkosság mentesítésre Nagykanizsán

Az időjárás előrejelzésnek megfelelően hajnali 2 órakor két nagy kombinált géppel a közutakon és két multicarral a járdákon, és mellékutakon a Netta-Pannonia Kft. elkezdte a síkosság mentesítést, tiszta sóval. Csendes Tamás közterület-gondozási vezető hozzátette: hajnali 5 órától a kézi brigádok is munkába álltak a buszmegállók, gyalogátkelők és egyéb járdaszakaszoknak a tisztítására koncentráltak.

- Jelenleg a hőmérsékleti viszonyok lehetővé teszik a sózást, utóbbi anyag mínusz 7 Celsius fokig jó hatékonysággal „dolgozik” – folytatta. – Igyekeznek mindenütt letisztítani a felületeket, a viharos szél most sokat segít, mert szárítja a burkolatokat. A hátralévő napokban megpróbálunk mindent megtenni, hogy aránylag száraz járdák és utak fogadják a közlekedőket.

Hozzátette: a közlekedők téli időjárási körülményekre számítsanak, helyenként a vízátfolyások újra megfagyhatnak, így különösen nagy óvatosságra és odafigyelésre lesz szükség a napokban, amíg kitart a hideg.

8:50

Útállapot a 76-os sármelléki szakaszánál:

8:40

Csúszósak az utak Zalában

Orkán erejű szélre, havazásra és fagyos időjárásra kell számítania a közlekedőknek Zala megyében is, az utak havasak, hókásásak, helyenként jegesek. A megváltozott időjárási körülmények fokozott óvatosságot és körültekintést igényelnek minden közlekedőtől – olvasható a police.hu-n.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet:

  • Nagyméretű járművet előzve az oldalszél hirtelen megszűnik, majd a jármű melletti elhaladáskor ismét felerősödik, tartsunk megfelelő oldaltávolságot!
  • A gépkocsiból való megfelelő kilátás érdekében hó- és jégmentesítsük a szélvédőt, fontos a jól működő ablaktörlő, a páramentesítő, használjunk kézi jégkaparót, jégoldót és figyeljünk, hogy a járműben téli ablakmosó folyadék legyen!
  • Lakott területen belül és kívül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra!
  • Lassabban, nagyobb követési távolságot tartva kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata!
  • A száraz, vizes, vagy csúszós útszakaszok hirtelen válthatják egymást, amely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok és a fékrendszer kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téli autógumi, mert a nyári abroncsok használata 7 °C alatt már nem biztonságos.
  • Havas-jeges úton hasznos a hólánc, melyet a hajtott tengelyen lévő kerekekre kell felszerelni, így kormányozható marad az autó. A hólánc felhelyezését és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy ne kerüljünk váratlan akadály elé, ha valóban szükségünk lesz a használatára a hidegben. Egyes külföldi országok esetében előfordulhat, hogy már az országba való belépéskor ellenőrzik a hólánc meglétét.
  • Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak, elindulás előtt célszerű hosszabb menetidővel tervezni és a gépjármű csomagtartójában javasolt lapátot is elhelyezni.
  • Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és (természetesen alkoholmentes) italra is.
  • Fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók a szükséges orvosságból is vigyenek elegendőt magukkal.
  • 8:30

    Fotóink Zalaegerszegről:

    8:10

    A keszthelyi időjárás videónkon:

    8:00

    Képeink a 74-es útról:

    Fotó: SZA
    Fotó: SZA

     

    Fotó: SZA

    Nagykanizsára is betört a hideg

    Fotó: SZA
    Fotó: SZA
    Fotó: SZA

    Videón is mutatjuk:

    7:30

    Csütörtökön viharos északi-északnyugati szél kíséretében az egész országra kiterjed a sarkvidéki eredetű hideg.

    Hajnalban sokfelé, napközben keleten fordulhat elő csapadék: egyre inkább hó, hajnalban északkeleten ónos eső is. A viharos szél a havas tájakon hófúvást okozhat. Napközben középen és a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet. Délután már országszerte fagypont alatt marad a hőmérséklet, -7, 0 fok várható.

    Erős hidegfronti hatás – áll az Időkép előrejelzésében.

    Elsőfokú figyelmeztetés széllökés és hófúvás miatt

    Csütörtökön elsőfokú a figyelmeztetés Zalában széllökés és hófúvás miatt – mutatja az OMSZ veszélyjelzése.

    A Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében az északnyugati szelet, illetve az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) pedig az északkeleti szelet kísérhetik nagy területen erős, viharos széllökések (jellemzően 60-85 km/h). Főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb lökések (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon, elsősorban az északkeleti megyékben, illetve a Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell, különösen északkeleten akár erősebb hófúvás is kialakulhat – írják ma éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzésükben.

    Út- és látási viszonyok

    Vas és Győr-Moson-Sopron megye déli területein, Zala, Pest, és Heves megyében valamint a Duna-Tisza közén havazik, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében intenzív a havazás kezdődött. Békés megyében eső esik, a Kisalföldön, Komárom-Esztergom és Somogy megyében már csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmi utak közül az M3-as autópálya, főváros és Emőd közötti szakaszán, az M30-as autópályán, valamint az M0-s autóút keleti és északi szektorában latyakos a burkolat, a fő- és a mellékutak országszerte a csapadéktól, valamint a kiszórt sótól vizesek, sónedvesek, de Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében néhol havas-hókásás az utak burkolata. A 84-es főúton Nemeskérnél lezárták a főutat, mert egy fa rádőlt az útra. A látási viszonyok általában jók, de az intenzív havazással érintett területeken 100 méter alá csökkent a látótávolság. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint Fejér megyében a Vértes lábánál, és a Duna vonalában Paksig, erős(40-60 km/h) néhol viharos erejű szél fúj. A hőmérséklet -7 és +5 fok között változik. A leghidegebbet a Dunántúlon mérték, pozitív tartományban már csak az Alföld déli részén van a hőmérséklet – tájékoztat az Útinform.

    Kapcsolódó cikkünk:

    https://www.zaol.hu/idojaras/helyi-idojaras/nem-eleg-a-dermeszto-hidegbetores-ilyen-durva-szellokesek-varhatok-a-balatonnal-4925230/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!