Akárcsak 2016 decemberében?

2021.02.10. 17:30

Nem elég a dermesztő hidegbetörés, ilyen durva széllökések várhatók a Balatonnál

Rendkívül markáns lehűlés érkezik csütörtökön a Dunántúlra is, azonban a Balaton térségében mindehhez viharos szél párosul. Horváth Ákost, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetőjét kérdeztük.

Ujvári Klaudia

2020 februárjában is erős hullámok érték el a keszthelyi mólót

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Keszey Ágnes

A széllökések meghaladhatják a 90 km/órát

Ahogy arról korábban beszámoltunk, extrém hideg időjárásra van kilátás az elkövetkezendő napokban.

- Csütörtök hajnalban hidegfront érkezik északnyugatról, várhatóan olyan szelet okoz, amely meghaladja a 90 km/órás legerősebb lökéseket, főleg a Bakony térségében, de itt a Balatonnál is – közölte Horváth Ákos.

2020 februárjában is erős hullámok érték el a keszthelyi mólót
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap / Archív

Mint elmondta, előreláthatólag a Balaton nyugati csücskében kissé visszafogottabb, 60-70 km/órás széllökések lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése csütörtök délutánra
Fotó: met.hu

- Nagyrészt eső formájában hullhat csapadék, ugyanakkor a végén előfordulhat kisebb havazás. Mikor bejön a hidegfront, nagyon gyorsan fog lehűlni a hőmérséklet.

Meddig tarthat a hideg?

- „Fázni fogunk, mint a kutya.” – vetíti előre a meteorológus. – Hosszabb hideg periódus következik, nem 1-2 napos időszakkal kell számolni, akár egy teljes hétig eltarthat. Legutoljára 2016 decemberében fordult elő hasonló, akkor hamarabb érkezett, és végül egészen sokáig kitartott.

Kapcsolódó tartalmak:

Tavaly ilyenkor szélvihar tombolt Zala megyében, a Balaton kilépett a medréből. Mutatjuk akkori beszámolónkat!

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-eleg-csak-otthon-maradni-tenni-es-tudnivalok-mielott-megerkezik-a-nagy-hideg-4839106/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tevedes-hogy-az-alkohol-felmelegit-a-kanizsai-mentoallomas-vezetojet-kerdeztuk-a-kihules-veszelyeirol-video-4843864/

https://www.zaol.hu/bulvar-celeb/helyi-bulvar-celeb/brutalis-hideg-es-harommeteres-hofal-1987-ben-volt-a-legkemenyebb-zalai-telunk-4834126/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!