Harcz Endrét kérdeztük

2020.12.25. 12:30

Hóeséssel köszönthetjük az újévet Zalában?

Az év utolsó napjaiban sokunkban felmerül a kérdés: mégis milyen időjárással búcsúztathatjuk az óévet? A válasz reményében felkerestük Harcz Endrét, a zalai viharvadászt.

Ujvári Klaudia

A behavazott és adventi fényekkel kivilágított Erzsébet tér Nagykanizsán

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A bizonytalanság mértéke

Már a legelején fontos kihangsúlyozni, egy vagy több héttel előre nem lehet teljes pontossággal megmondani, hogy milyen idő várhat ránk.

Harcz Endre
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

- Tudni kell az előrejelzésről, hogy nyáron például a zivatarok miatt bonyolultabb. Ismerős lehet, amikor a település egyik felét elveri a jég, míg a másik részén süt a nap. Nos, télen előfordulhat, hogy 1 fokkal hidegebb lesz, és hó esik, ha pedig 1 fokkal melegebb, abban az esetben eső. A hó és az eső mást von maga után. Teszem azt, lehull 10 mm eső, akkor mindenki azt mondja, hogy jól van, esett az eső, de ha mindez 10 cm hó formájában hullik le, az megítélésében már merőben más – informál a viharvadász.

A szilveszteri és újévi prognózis

- December utolsó, illetve január első napján vegyes halmazállapotú csapadék várható, nagyrészt esőre kell számítani, de havaseső, havazás is lehet. Pont az eső és a havazás határán lesz a hőmérséklet a csapadékhulláskor. Ha a hidegebb verzió valósul meg, nem zárható ki vékonyan megmaradó hóréteg. Utána kisebb mértékű lehűlés lehetséges – folytatta Harcz Endre. – Bár, mit jelent a hűvös idő? Mikor a nap folyamán 4-5 fokot mérhetünk ködben vagy felhős éggel, akkor az emberek hajlamosak úgy érzeni, hogy rossz az idő, pedig a borultság miatt fagymentes lesz a reggel. Amikor napos az idő, akkor kellemesebbnek érezzük a napsütés által, viszont a derült ég miatt reggelre fagyhat. Nehéz megmondani, mi a hideg, mi a hűvös, mindig más megvilágításba kerül a jó idő fogalma.

A behavazott és adventi fényekkel kivilágított Erzsébet tér Nagykanizsán
Fotó: Varga György / MTI

Hosszútávú előrejelzés

Az amatőr meteorológust továbbá arról faggattuk, hogyan alakulhat 2021 első időszaka.

- A modellfutások, az északi félgömbön lévő nyomáseloszlások, valamint az egyéb várható magaslégköri változások miatt benne van a pakliban a komolyabb hideg január második felében, illetve február elején. Persze ez az időtáv miatt nagyon bizonytalan, ilyen távolságból csak az irányt lehet sejteni, a konkrét eseményeket nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!