Zivatarveszély

2019.11.05. 07:50

Másodfokú figyelmeztetés: rengeteg eső zúdul Zala megyére

A várható sok eső miatt Zala mellett több megyére, és a fővárosra is másodfokú figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

met.hu, MTI, zaol.hu

Ha az égi áldást emlegetjük, általában az esőre gondolunk, de abból is létezik több fajta. Idesorolható a felhőszakadás, zivatar, zápor, vihar és az a fajta égszakadás is, ami keddre virradóan érte el megyénket. Nem hiszem, hogy akadt, aki a pár óra alatt lehulló többhetes csapadékmeny­nyiséget áldásként emlegette volna, de hogy az égieket sokan vették szájukra profán kontextusban, az biztos. Felvételünk az egerszegi belvárosban örökítette meg az elemekkel szembeszegülő „vízibiciklist”.

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalán kívül Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

Zivatarveszély miatt Zala, Baranya, Somogy, és Veszprém megyére is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt írta: egy ciklon vonul át felettünk, melyhez kapcsolódóan – különösen az ország északi, északnyugati felén – nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. Késő estig nagyjából a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc tengelytől északnyugatra 15-40 mm csapadék várható. Elsősorban a Dunántúli-középhegység, Alpokalja, Dunakanyar, Nógrád térségében hullhat a nagyobb mennyiség. Helyenként zivatar is kialakulhat. A Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szélhez, illetve a zivatarokhoz 60 km/h-t meghaladó lökések társulhatnak, de a Dunántúlon a déli, délnyugati szelet is kísérhetik viharos közeli lökések. Estétől, késő estétől fokozatosan kelet felé terjed, majd helyeződik át az intenzívebb csapadék.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 10, míg a legmagasabb hőmérséklet 16 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Kettős fronthatás terheli a szervezetünket, emiatt a frontérzékenyeknél többek között jelentkezhet fejfájás, migrén, illetve vérnyomás-ingadozás. A hidegfrontra érzékenyeknél emellett nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás és asztmatikus rohamok is felléphetnek. A melegfrontra érzékenyeknél pedig felléphet még álmatlanság, és csökkenhet a koncentráló-képesség

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!