Fejlesztés

2018.08.16. 11:30

Termelői piacot építenek Galambokon

A település központjában a gazdaság­élénkítő program keretében 73,5 millió forintból új piactér építése kezdődött el. A jelentős beruházás keretében termény-előkészítő épületet és raktárt is felújítanak.

Benedek Bálint

Még csak az első ásónyomok látszódnak, de év végére elkészülhet az új piactér a település központjában. Rajna Tibor kivitelező, Bertók Ferenc és Tóth József tervező a munkaterületen Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

A jelentős összegű pályázattal a helyi termékek értékesítésének elősegítését és a közétkeztetés feltételeinek javítását tűzték ki célul.

– Az elmúlt évben eredményes mezőgazdasági projektet valósítottunk meg, melynek során jelentős mennyiségű zöldséget termeltek a résztvevő munkások – mondta Bertók Ferenc polgármester. – A program eredménye ugyan nem számszerűsíthető, de jelentős hatása a rendszeres munkavégzés és jövedelemszerzés mellett, hogy az emberek megtanulták a zöldségtermesztés fortélyait. A zöldségeket elsősorban a helyi közétkeztetés használta fel, ezután vásárolhatott belőle a lakosság. Ez évben jelentősebb mennyiségű és fajtaválasztékú termékkel tervezünk, melynek előkészítésével, értéknövelésével folyamatos foglalkoztatást biztosítunk a dolgozóinknak. A piacra juttatás időtartamát is meghosszabbítjuk, mivel a nyers, friss termék mellett az előkészített áru is megjelenhet az értékesítési láncban.

Még csak az első ásónyomok látszódnak, de év végére elkészülhet az új piactér a település központjában. Rajna Tibor kivitelező, Bertók Ferenc és Tóth József tervező a munkaterületen Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

E célkitűzés megvalósítása érdekében az önkormányzat két éve megvásárolta a korábban húsboltként működő üzletet. Mint azt Bertók Ferenc hozzátette: az ingatlan átalakításával az előkészítés számára biztosítanak terepet, sőt, az időjárástól független értékesítési lehetőség is adott lesz. Az épülethez – a megtermelt zöldségek raktározása céljából – pince és tároló építését tervezik. A Somogyi Béla utca 11. szám alatti ingatlanban pedig a helyi termékek piacra jutását segítő élelmiszer-előkészítőt alakítanak ki a rendelkezésre álló összegből, valamint az ingatlanon lévő pincehelyiség igénybevételével a tárolási lehetőségek tovább bővülhetnek. A hosszabb ideje kihasználatlan üzlet felújításával a településképet meghatározó egyik épületet is korszerűsítik, ami szintén komoly előrelépés.

A piacot a Galambok és Zalaapáti közötti út mellett kezdték el építeni nemrégiben. A teret lábon álló tetőszerkezettel kívánják lefedni az időjárás viszontagságaitól védve. A telek közel 1600 négyzetméter, erre 231 négyzetméteres új épületet húznak fel, ezenkívül fedett és fedetlen árusítóterületeket is kialakítanak. A piac tavasztól őszig biztosítja majd a helyi, valamint a környező önkormányzatok Start közmunkaprogramja keretében megtermelt mezőgazdasági termékek értékesítését. Az előkészített áruk a téli időszakban a környékbeli szállodák, éttermek és egyéb felvevőpiacok számára is elérhetőek lesznek.

A termelői piactér látványterve

– A három színtér szimbiózisa egységben szolgálja azon célkitűzéseket, amelyek a termeléstől az előkészítésen keresztül az egészséges élelmiszerek asztalra jutását jelentik Galambokon – tette hozzá a településvezető. – Ismerjük a lakosokat, átlátjuk a problémáikat, és megoldást kerestünk arra, hogy életkörülményeik javuljanak. A hátrányos helyzetű személyek teljes évi foglalkoztatása biztosítható, a szezonalitásból eredő hátrányok csökkenthetők, mert a csapadékos évszakokban az előkészítés, tárolás lehet a közfoglalkoztatásban dolgozók új feladata. Ennek egyik eszközeként fogalmazódott meg a helyi piac megnyitásának ötlete. A helyi gazdaság fejlesztését célzó projektünk jelentős mértékben szolgálja a kormány közfoglalkoztatással kapcsolatos törekvését, a vidék élhetőbbé tételét, s jól illeszkedik a területi és országos vidékfejlesztési programokhoz. A beruházások várhatóan ez év végére készülhetnek el.

Címkék#fejlesztés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!