Nagy növekedés a nyáron

2018.09.23. 07:00

A zalai építőipari fluktuáció országosan is a legalacsonyabbak között van

A nyár a legintenzívebb időszak az építőipar számára. 2018 nem keltett csalódást e tekintetben, mind a termelési, mind a cégalapítási számok rendkívül pozitív jeleket mutatnak, tájékoztatta lapunkat az Opten cég­információs szolgáltató.

Hajdu Péter

Régi házat bontanak, hamarosan újabb épülettömb épül a helyén a zalaegerszegi Mártírok útján Illusztráció: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A termelési számokat figyelve 2016 eleje óta egyenletesen erős ütemben növekszik az építőipar, és az idei nyáron is folytatódott ez a tendencia – közölte elemzésében Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Júniusban és júliusban 2 számjegyű növekedési arányok voltak jellemzőek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindegyik építőipari ágazat szépen teljesített a termelést, a szerződésállományt és az új szerződésállományt alapul véve is.

Régi házat bontanak, hamarosan újabb épülettömb épül a helyén a zalaegerszegi Mártírok útján Illusztráció: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Júliusban a növekedés már-már extrém értékeket produkált bizonyos mutatókban. A július végi szerződésállomány a KSH adatai szerint 61,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az új szerződések volumene 70,3 százalékkal. A termelési volumen 38 százalékos növekedést mutat, igaz, a munkanaphatással kiigazított index csak 4,5 százalékos emelkedést jelez. A növekedés jó hír, de ugyanakkor az ilyen mértékű emelkedés már veszélyeket is hordoz magában a szakértő szerint. Ugyanis könnyen belátható, hogy a termelő kapacitás, a gépek, a specialisták és a szakmunkások száma és minősége nem tud évről évre 30-50 százalékos növekedést produkálni. Emiatt a növekedés egyes területeken áremelkedéssel és minőségügyi problémákkal is együtt járhat. Nem beszélve a nagy piaci projektek finanszírozási kérdéseiről, amelyek szintén nagy kockázati tényezőt visznek az ágazat jövőjébe.

A megnövekedett kereslet és termelés a cégalapítási számokon is meglátszik. Idén nyáron 15 százalékkal növekedett a cégalapítások száma 2017 nyarához képest is. 2018 nyarán a cégalapítások mellett 987 cégtörlés lett közzétéve az ágazatban. Így a hazai ágazatok közül egyedülállóan növekszik az építőiparban működő cégek száma. A magas cégalapítási és cégtörlési arány azonban magas fluktuációt jelent, ami egészségtelen a cégstruktúra szempontjából. Havonta még mindig 50-60 felszámolás indul az építőiparban, ami kedvezőbb a korábbi évek adataihoz képest, de még mindig veszélyesen magas.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) augusztusi értéke az építőiparban átlagosan 18-19 százalék volt. A megyék között Baranya, Vas és Zala megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!