A látképet eddig semmi sem csúfította el

2024.02.13. 17:33

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Egy 3000 kW-os naperőmű létesítése miatt hívott össze sajtótájékoztatót kedden délután Balogh László polgármester. A Csónakázó-tónál megjelölt helyszín sem volt véletlen, hiszen mint kiderült, a népszerű kirándulóhely közelében építené meg a beruházó a létesítményt.

Pásztor András

Balogh László a Csónakázó-tónál számolt be a naperőmű engedélyezéséről

Fotó: Szakony Attila

Balogh László úgy fogalmazott: azért hívta a sajtót a Csónakázó-tóhoz, mert könnyen elképzelhető, hogy a beruházást követően már soha nem fog úgy festeni a Csónakázó-tó környezete, mint eddig.

– Nem szeretnék elveszni a részletekben, ezért csak a legfontosabb kifogásaimat sorolom fel – kezdte a polgármester, aki szerint egy ekkora méretű napelempark olyan sebet ejtene a tájon, amit nem lehetne orvosolni. – A táj szempontjából sajátos és megkülönböztetett fontosságú, hogy megőrizzük a Csónakázó-tó esztétikai látványát. Azért járnak ide ki a kanizsaiak, hogy horgásszanak, sétáljanak, sportoljanak vagy pihenjenek. Mindezt csodálatos környezetben tehetik, a látképet eddig semmi sem csúfította el.

Balogh László elmondta:  a dr. Fodor Csaba vezette városfejlesztési és városüzemeltetési bizottság is hasonló véleményen volt még pár héttel ezelőtt, azaz elutasították a naperőmű kiépítéséhez szükséges kábelfektetés engedélyezését, ám a legutóbbi ülésen a bizottság tagjai mégis hozzájárultak ehhez, ami egyben azt is jelenti, hogy minden akadály elhárult a beruházás elől.

– Félreértés ne essék, nem a naperőművek ellen vagyok, azokra ugyanis szükség van, de nem gondolom, hogy kiránduló- és pihenőhely közvetlen közelében kellene kiépíteni egy ekkora erőművet – fogalmazott Balogh László, aki hozzátette: határozottan tiltakozik a beruházás megvalósítása ellen. – Ettől függetlenül az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakcióját terheli a felelősség, hiszen a döntést ők hozták meg. Én az ő helyükben nem adtam volna meg az engedélyt, már csak azért sem, mert nem tudhatjuk, hogy 20-30 év távlatában mivé fejlődhet a tó és annak páratlan környezete. Annyi bizonyos, hogy a jövőben a magántőkét, mondjuk szálláshelyek kialakításához, sokkal nehezebben lehet majd bevonni, a naperőmű ugyanis elcsúfítja a környezetet. Úgy vélem, hogy ezt egyetlen jóérzésű kanizsai sem szeretné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!