Lakossági fórum

2024.01.30. 17:20

Forgalomtechnikai változásokat hoz a tervezett kerékpárút-beruházás Letenyén

Számos kérdés, észrevétel és kritika hangzott el kedden Letenyén, egy lakossági fórumon azzal a tervezett regionális kerékpárút-beruházással kapcsolatban, amely több más település mellett érintené a dél-zalai kisvárost is. A mintegy 1,7 milliárd forintos fejlesztés jelentős forgalomtechnikai változásokkal járna együtt.

Gyuricza Ferenc

A tervezett beruházás letenyei belterületi szakasza a József Attila és Bajcsy-Zsilinszky utcát és a Séta teret is érintené

Forrás: Shutterstock.com

Az önkormányzat éppen emiatt kezdeményezte a lakossági fórumot, amely során először Farkas Szilárd polgármester ismertette nagy vonalakban a projektet, míg a konkrét nyomvonalat s az annak kialakításával járó változásokat a tervezők mutatták be. Előbbi elmondta: a Tornyiszentmiklóstól Becsehelyig tartó kerékpárútfejlesztésbe – aminek projektgazdája a vármegyei önkormányzat – bevonnák a már meglévő kerékpárutakat, emellett építenének újakat, illetve a közutakon kerékpársávokat alakítanának ki, vagy kerékpározható szakaszokat jelölnének ki. A tervezett beruházás letenyei belterületi szakasza a József Attila és Bajcsy-Zsilinszky utcát és a Séta teret is érintené.

A legnagyobb vitát a Bajcsy-Zsilinszky utcában tervezett változások váltották ki. A műszaki tervek szerint itt ugyanis zárt kerékpársávokat alakítanának ki, ami a hatályos jogszabály szerint – kevés kivétellel – megtiltaná a parkolást az utcában. Az érintett vállalkozók úgy vélik, emiatt üzleti hátrány éri őket, de olyan aggályok is felmerültek, hogy a szociális ellátásban közreműködők sem állhatnak meg a gondozottak ingatlanjai előtt, illetve a helyi lakosok szerint a kerékpársávok kijelölése miatt szűkebbé váló forgalmi sávok balesetveszélyesebbek lesznek, azokon ugyanis két egymással szemben közlekedő kamion vagy mezőgazdasági gépjármű nem fér el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!