Felénél tart a szüret

2023.10.01. 15:00

Kevesebb a szőlő, de a minősége kiváló

A felénél tart a szüret a vármegye két borvidékén. Eddig az a tapasztalatuk a borászoknak, hogy kevesebb szőlő termett a vártnál, de a minősége kiváló. A múlt hét végén több mint harminc milliméternyi eső hullott – volt ahol jégesővel keveredve – egyelőre úgy tűnik, nagy kárt nem okozott.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

Javában tart a szüret a tolnai és a szekszárdi borvidéken. A korai fajták már erjednek, mondták a termelők. Vesztergombi Csaba szekszárdi borász elmondta, a múlt hét végén kezdték el a kékszőlőket is szedni, így a Pinot Noirt, Kadarkát. A tapasztalatuk az, hogy kevesebb szőlő van az ültetvényeken a vártnál, valószínű, hogy a kötődés idején, tavasszal érhette negatív hatás a tőkéket. A korai fajták már a tartályokban erjednek. A fehéreknél a cukorfokok 18 körül alakultak, megfelelő savtartalommal párosítva, a Pinot Noirt és a Kadarkát már magasabb cukorfokkal tudták leszedni. Kékfrankosból rosénak valót szedtek már korábban, így az is erjed a kádakban.

– Szombaton több mint 30 milliméternyi eső hullott, volt olyan dűlő, mely jeget is kapott, nincs mire várni, így hétfőn már folytattuk a szüretet – mondta a borász –, így is október vége lesz, mire befejezzük a szőlő betakarítását. Az utolsó fajta, amit szüretelni fogunk, az a cabernet lesz – tette hozzá.

A teljes cikkért látogasson el a teol.hu-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!