Napelemekkel termelik az áramot

2023.10.17. 15:30

Energetikai fejlesztés a zalaegerszegi Kodály-oviban

Napelemek biztosítják a Kodály Zoltán utcai tagóvoda áramellátását. Itt, ahogy a projekttel érintett másik négy gyermekintézményben, nyáron építették ki a napelemes rendszert, amelynek kivitelezésére közel 7 millió forintot fordított Zalaegerszeg önkormányzata.

Antal Lívia

Takácsné Vass Edit és Szilasi Gábor

Fotó: Antal Lívia

A város vezetése az elszabaduló energiaárakra reagálva kidolgozott egy fejlesztési projektet, amelynek keretében 14 helyszínen, épületen (18 mérőórához kapcsolódóan) alakítanak ki napelemes rendszert, mondta Szilasi Gábor, a térség önkormányzati képviselője a helyszínen. A Kodály-óvoda 7.362 kW/h éves fogyasztásához igazítva tervezték meg a rendszert, amely inverterből és 17 napelemmodulból áll. Összteljesítménye 6,97 kWP, amely szinte teljes egészében biztosítja az intézmény villamosenergia-igényét. Felidézte, hogy az óvodát 2019-ben teljesen felújították, ami a nyílászárók és radiátorok cseréjével, a szigeteléssel már jelentős előrelépést jelentett az épület energiafelhasználásának csökkentésében. Idén a napelemrendszer kiépítése mellett új hintát is telepítettek az óvoda udvarára, jelezte az önkormányzati képviselő.

A magas energiaárak miatt arra törekednek, hogy minél takarékosabban bánjanak az energiahordozókkal, hangsúlyozta Takácsné Vass Edit, a Kodály Zoltán utcai tagóvoda vezetője. Ebben nagy segítségükre van a napelemes rendszer, melynek révén költséghatékonyan tudják működtetni az intézményt. A természet megóvása, a környezet védelme nevelési programjukban és a mindennapokban is helyet kap. A gyerekek érdeklődőek. Az óvodájukra telepített napelemrendszer működésére és előnyeire is kíváncsiak voltak, mondta el a tagóvoda-vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!