Startupos tapasztalatcsere

2023.09.26. 17:17

Kovásznai vállalkozók zalai látogatása

Tapasztalatcserére érkeztek kovásznai fiatal vállalkozók Zalába, két napig ismerkednek az itteni gyakorlattal.

Arany Gábor

A kovásznai delegáció a vendéglátókkal a megyeházán

Fotó: Pál-Harmath Judit

A látogatás kapcsán Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke elmondta, 2003 óta létezik a kapcsolat Kovászna megye önkormányzatával. Az eltelt évek során több kulturális és turisztikai célú projektet valósítottak meg közösen. Ez alkalommal pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által nyújtott támogatás segítségével a gazdasági kapcsolatok erősítésére helyezték a hangsúlyt, ezért a fiatal, kezdő vállalkozások, a startupok kerültek a fókuszba. Kovászna Megye Tanácsa delegációjának hét tagja ebbe a kategóriába tartozó vállalkozást működtet, és a két napba besűrítve igyekeznek számukra megmutatni a zalai gyakorlatot. Ennek szellemében keresnek fel olyan céget, ahol drónokkal foglalkoznak, illetve okos sportruhát fejlesztenek. Emellett ellátogatnak a Pannon Egyetem Innovációs és Tudásközpontjába, a ZalaZone autóipari tesztpályára, valamint egy új gyógyászati- és egészségcentrumba. Pácsonyi Imre szólt arról is, hogy a két megye vállalkozásait segítő megállapodás létrehozása a jövőbeni cél, de az ezzel megvalósuló esetleges anyagi támogatása már állami programban képzelhető el.

A küldöttség egyik tagja, Máthé Zoltán társával, Hodor Leventével Kézdivásárhelyen működtet húsz szálláshelyet 50-80 személy számára, mégpedig úgymond önkiszolgálót, azaz személyzet közreműködése nélkül foglalhatják el a vendégek a szobákat. Máthé Zoltán úgy fogalmazott, ezzel a megoldással minimálisra lehetett csökkenteni a személyzettel kapcsolatos költségeket. Emellett a szállások a nap bármely órájában elérhetők online foglalást, fizetést követően. A módszer követőkre találhat Zalában is, tette hozzá. A turizmus mellett a csoport többi tagja sporttal, belső tervezéssel, fotózással és filmkészítéssel, valamint designnal foglalkozó vállalkozó. 

A keddi megyeházai workshopon elsőként Kustán Gyula, az 1992-ben a megyei önkormányzat által létrehozott Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette tevékenységüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!