Hatékonyabb és gyorsabb csomagszortírozás

2023.08.15. 14:00

Automatizált szállítópályát avatott a Magyar Posta Nagykanizsán (videó)

Automatizált szállítópályával bővült a Magyar Posta Zrt. idén márciusban átadott csomaglogisztikai üzeme.

Benedek Bálint

A szalagátvágás pillanata

Fotó: Szakony Attila

Az esemény megnyitóján dr. Horváth Tamás, a Magyar Posta  Zrt. szervezetirányítási vezérigazgató-helyettese elmondta: a társaság folyamatosan digitalizálja és automatizálja a raktártechnológiáit, szállítópályákat helyez üzembe, modernizálja a szállítójárműparkját, és folyamatosan növeli a csomagautomatáinak számát.

- A Nagykanizsán élő közel 45 ezer ember négy postán intézheti postai ügyeit, a jogszabályban elvárt kettő helyett - fogalmazott. - A Vámház utcai üzemcsarnok 71 települést érintően végez csomaglogisztikai tevékenységet és 75 postát lát el, ezzel együtt biztonságos, kulturált, korszerű munkakörülményeket biztosít az itt dolgozó 88 munkatársunknak. A szállítópálya óránként átlagosan mintegy 2000 darab küldemény feldolgozására képes, szalagja a 10 dekagrammostól egészen a 32 kilogramm súlyú küldeményekig mindenféle csomagot képes feldolgozni, miközben a gép azok hitelesített tömeg- és térfogatmérését, sőt azonosítását és irányítását is elvégzi.

A kedden felavatott szállítópályának köszönhetően lényegesen hatékonyabban és gyorsabban zajlik a csomagok szortírozása és feldolgozása.
Fotó: Szakony Attila

Dr. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ünnepi köszöntőjében kiemelte: az elmúlt időszak nehézségei, a háború és a gazdasági szankciók komoly kihívások elé állították Magyarországot. Ezekhez a kihívásokhoz az állami cégeknek is meg kell találniuk az utakat, amelyek biztosíthatják, hogy ezek a vállalatok hosszú távon is versenyképes és hatékony szereplők lehessenek a gazdasági életben.

- A Magyar Posta kiemelt célja, hogy az ország legnagyobb postai szolgáltatójaként és csomaglogisztikai vállalatként maradéktalanul megfeleljen a 21. századi ügyféligényeknek - tette hozzá. - A postai logisztikai infrastruktúra megújításával, a leghatékonyabb csomagfeldolgozási és kézbesítési folyamatok bevezetésével a társaság célja, hogy teljesítse azt a tulajdonosi elvárást, hogy a belföldi kiscsomagpiac elsőszámú szolgáltatójává váljon. E cél elérésére újabb lépést tett a Magyar Posta a nagykanizsai depó automatizált szállítópályájának telepítésével.

Az automatizált szállítópályát egyszerre indították el egy gomb segítségével a vendégek, balról: Varga János, a Magyar Posta Zrt. logisztikai üzemeltetési igazgató, Fülöp Gyula, a Magyar Posta Zrt. infrastruktúra igazgató, Panyi Mihály, a Magyar Posta Zrt. csomaglogisztikai digitális és üzletfejlesztési igazgató, dr. Haraszi-Magyar Nóra jogi és koordinációs főigazgató, Dr. Fónagy János, Cseresnyés Péter, Bizzer András és Dr. Horváth Tamás
Fotó: Szakony Attila

Bizzer András alpolgármester azt hangsúlyozta: örömmel tölti el, hogy a Magyar Posta meglátta a lehetőséget Nagykanizsában, hiszen a város a térség, sőt Zala vármegye legjobb elhelyezkedésű logisztikai központjának számít.

- A fejlesztésnek köszönhetően számos új munkahely jött létre Kanizsán - mondta. - Bízom benne, hogy a jövőben számos, akár magántulajdonban lévő cég is észreveszi a városban rejlő potenciált, s újabb beruházások telepednek le Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő azt mondta,  több mint egy évtizede a döntések meghozatalával közvetlenül, és az elmúlt közel négy évben  - mint fogalmazott, itt a városban sajnos csak közvetve - azon dolgoztak, hogy Nagykanizsán megerősítsék a meglévő képességeket és adottságokat, hogy minél jobban kiaknázhassák a lehetőségeiket, segítsék a vállalkozások fejlődését és egyben új beruházások betelepülésének is megteremtsék a feltételeit.

- A meglévő ipari parkunk e befektetéssel szinte megtelt - folytatta. - Az évek során az itt megtelepedő cégek olyan növekedést produkáltak, ami újabb területeket és munkaerőt igényelt, így szükségessé vált a továbblépéshez egy új ipari park kialakítása. A helyi ellendrukkerek támadása ellenére nem feledhetjük, hogy míg 10 évvel ezelőtt 300-400 munkavállalót foglalkoztattak az itt tevékenykedő cégek, mára ez a szám 2000 fölé emelkedett. Ünnepként éljük meg a postai beruházást, hiszen az eddig fejlődésen túl egy új fejezetet, egy új kezdetet is jelent Nagykanizsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!