A legerősebb vállalkozásokról

2023.02.14. 20:00

Tizedik alkalommal jelent meg a TOP 100 kiadvány (videó)

"Tegyük Magyarországot olyan hellyé, ahol jól érezzük magunkat, ezért tűzte ki a kormány azt a cél, hogy 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé tartozzon hazánk."

Arany Gábor

Kovács Dezső, dr. Pál Attila, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Parragh László, dr. Navracsics Tibor, Vigh László, Balaicz Zoltán, Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője, dr. Sifter Rózsa főispán

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ezt dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter fogalmazta meg a Zala gazdaságának élvonalát a 2021-es eredmények alapján bemutató TOP 100 kiadvány megjelenése alkalmából kedden az egerszegi Arany Bárány Szállodában tartott rendezvényen mondott beszédében. A vármegyénk legnagyobb vállalkozásainak eredményeit taglaló kötet tizedik alkalommal jelent meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zalai Hírlap együttműködésében.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A zalai beruházások és az ipar teljesítménye visszaesést mutatott 2021-ben, emelt ki egy adatot beszédében Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az egy főre jutó GDP-t tekintve a Nyugat-Dunántúlon harmadik Zala vármegye, míg országos összevetésben a hatodik helyre került. A zalai vállalkozások 95,5 százaléka számít mikro- és kis-középvállalkozásnak, ezeket sok esetben családok működtetik, tette hozzá. Az elnök úgy fogalmazott, az ország gerincét adó, jelentős gazdasági központnak számító városok sorába még nem illeszkedett be Zalaegerszeg és Nagykanizsa. Ebből következően a két város közötti együttműködés elkerülhetetlen, ennek infrastrukturális feltételeit meg kell teremteni. Szólt arról is, hogy a kormány kommunikációjában foglalkozni kell a vállalkozások és vállalkozók megbecsülésével. Csak az ő bevonásukkal lehet eredményes a gazdaság- és területfejlesztés, mondta.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Minden városvezetésben dolgoznak gazdasági szakemberek, de csak a vállalkozásokkal közösen lehet hosszú távon eredményeket elérni, ezért kötött együttműködési megállapodást a kamarával az önkormányzat még 2014-ben, idézte fel Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Az eltelt időszak ezt igazolta. Ezt mutatja, hogy 4400 új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők aránya 8 év alatt 7,5 százalékról 2,6 százalékra csökkent. Az iparűzési adó 3 milliárd forintról 5,5 milliárdra emelkedett, emelte ki.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Dr. Navracsics Tibor előadásában egyebek mellett kitért arra is, hogy az ország európai uniós csatlakozása óta 2020-ig kevéssé emelkedett az egy főre jutó nemzeti össztermék. Ez Budapesten 129 százalékról 153 százalékra nőtt. A legfejlettebb régiók közül a Nyugat-Dunántúlon 66-ról 70 százalékra emelkedett. Összehasonlításként említette Burgenlandot, ahol 88 százalékos ez a szint, ami stagnálást jelent 2004 óta. A miniszter beszélt arról is, hogy a fejlesztésekben az egyes városok és városhálózatok agglomerációjára helyezik a hangsúlyt. Budapest mellett vidéken is a nagyobb városok körül önálló gazdasági övezetek alakulnak ki. Példa erre Győr, Szombathely, vagy Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár együttműködése. Emellett szükséges Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Pécs környezetében is a gazdaság megerősítése, kiterjesztve ezt már a határon túli területekre is, például Varasd, Lendva, Csáktornya felé.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A modern gazdaságpolitika meghatározó része lesz a monetáris és fiskális elem mellett az energiapolitika, szögezte le dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Arról is beszélt, hogy a kamara már három évvel ezelőtt jelezte a várható inflációt. Ez pedig be is következett, és ebben a Magyar Nemzeti Banknak súlyos a felelőssége, szögezte le.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Tardos-Martsa Kinga, a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság tervezési és elemzési osztályának vezetője a TOP 100 zalai cég adatait elemezve részletesen szólt a vármegye gazdaságának teljesítményéről és sajátosságairól. Kiemelte: 2021-ben Zala a vármegyék sorában, a GDP-ben a 15., foglalkoztatásban a 9. helyen állt. Ezer lakosra 201 vállalkozás jut, ezzel a harmadik a sorban. Kiemelte, minden 10. vendégéjszakát Zalában töltötték el, e téren csak Budapest mutatott jobb értéket.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvényen részt vett Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. A nyugat-dunántúli kereskedelmi és iparkamarák 2003-ban kötöttek szövetséget egymással, megállapodásuk szerint a régiós elnöki és titkári teendőket rotációs rend szerint látják el. Most a rendezvényen Kovács Dezső átadta az együttműködést jelképező kulcsot és ezzel szimbolikusan a régiós vezetést Sopron városi kamarájának, Horváth Vilmosnak, aki köszönetet mondott és felidézte az együttműködés történetét.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő mondott zárszót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!