Összefogás, támogatás

2023.02.01. 17:30

A Zalai Vállalkozók Klubja évértékelő találkozóját tartották Egerszegen

Tizenhárom éve alapították a kizárólag magyar tulajdonú zalai cégeket vezető zalai vállalkozók klubját, amely rendszeresen találkozik Zalaegerszeg önkormányzatának vezetésével, az együttműködés, a közös érdekek mentén tervezve tevékenységüket.

Arany Horváth Zsuzsa

Pálfi László, a klub titkára, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Rashed Alef főorvos a tanácskozás előtt

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A klub 42 tagot számlál, kedden este a Palatinus Étteremben szinte teljes létszámban cseréltek eszmét Balaicz Zoltán polgármesterrel, akit a beszélgetésre elkísért dr. Vadvári Tibor és Bali Zoltán alpolgármester is. A klub titkári feladatait ellátó, egyben házigazda Pálfi László az új évben új reményeket és sikereket kívánó bevezetője után Balaicz Zoltán köszönte meg mindazt a segítséget, támogatást, amit a lokálpatrióta érzelmű vállalkozói kör nyújt  a városnak. A polgármester vetített képes prezentációban mutatta be a 2022-ben a megyei jogú városban a gazdaság, a városfejlesztés, az oktatás, a kultúra, a sport területén végbement fejlődést. A városba települő cégek, vállalkozások számba vétele mellett a felújított és újonnan épített intézményekről is szólt, kitérve az energiaválság okozta gondokra, azok megoldására, a szükségszerű takarékosságra. 

A Zalai Vállalkozók Klubja keddi összejövetelén Balaicz Zoltán polgármesternek a 2022-es évet zalaegerszegi szempontból értékelő beszámolója után a vállalkozók méltatták az önkormányzat büszkeségre okot adó eredményeit: az ipari parkokban és a járműipari tesztpályán zajló nagyarányú bővülést, a közlekedési fejlesztéseket, a szabadidős tevékenységeket és a kulturálódás lehetőségét biztosító új intézmények létrejöttét, beleértve például az uszoda és az alsóerdei élménypark és a Mindszentyneum befejezését, a Göcseji Múzeum felújítását.

A Zalaegerszegen nagy múltú jótékony célú rendezvények állandó támogatói, a városi összefogásban részt vevők emellett a saját megoldandó gondjaikról is beszéltek a felszólalók, így irányították a figyelmet többek közt a mind égetőbb munkaerőhiányra, valamint a Zalaegerszegre máshonnan érkező munkások lakhatásának megoldása. A kis- és középvállalkozások azzal együtt is beleütköznek a minőségi munkaerő hiányába, hogy 2014-2022 között 4400 új munkahely jött létre a városban, ennek eredményeként csökkent 2,6 százalékra a munkakeresők száma. Kérdeztek a tervezéssel, közbeszerzéssel megkezdett, majd leállt beruházások további sorsáról (sportcsarnok, színház), az M76-os út megépítésének leállásáról. Javaslataik közt szerepelt az egyetem, főleg a mérnökképzés fejlesztése. Balaicz Zoltán elmondta, a kormány a háborús helyzet miatti válság közepette a már valóságosan megkezdett beruházások befejezését határozta el, de a többi is csak halasztást szenved. A sportcsarnok esetében valószínűleg új építés helyett más megoldásban kell gondolkodni. Az M76-ossal kapcsolatban elhangzott, hogy a beruházók olyan magas árakat szabtak meg, amely nem elfogadható, új tárgyalásokat kell folytatni. Balaicz Zoltán beszélt a Körmend-Szombathely-Győr felé vezető út bővítési terveiről. Hangsúlyozta, az önkormányzat nem gazdálkodó, hanem közszolgáltatások működtetéséért felelős szervezet, a saját épületállomány nem alkalmas a munkások szállásgondjainak megoldására, de ismeretesek az ezt orvosló magánkezdeményezések. A vállalkozók és a gazdasági kamarák lehetnek egymás partnerei a piac problémáinak kezelésére. Az egyetem fejlődésének záloga a polgármester álláspontja szerint a belső oktatási tartalom színvonal emelkedése, noha az oktatás területén nem lehet figyelmen kívül hagyni a demográfiai előrejelzéseket. 

A tanácskozás részét képezte dr. Rashed Alef szívsebész osztályvezető főorvos (Zala Megyei Szent Rafael Kórház) előadása az szív egészségének megőrzéséről. Az est közös vacsorával ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!