Statisztika

2023.01.30. 06:50

A KSH a lakásépítésekről – Optimisták Zalában, az építési engedélyek számát tekintve

Az országos folyamatokhoz hasonlóan a korábbi csökkenő tendencia ugyan Zala megyében is növekedésbe fordult át 2022 II. negyedévében, ennek ellenére összességében 2022 I–III. negyedévében 6,5 százalékkal csökkent (országosan 7,7%-kal nőtt) az épített lakások száma az előző év azonos időszaki, 12 éves csúcshoz képest.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Pixabay

Összesen 318 lakást vettek használatba a megyében, 13 százalékuk Zalaegerszegen, 50 százalékuk a többi városban, 37 százalékuk községekben épült. Csak a községekben haladta meg a lakásépítések száma az egy évvel korábbit, a jelentős megyei visszaesés hátterében döntően a hévízi lakásberuházások tavalyi befejeződése állt (utóbbit ugyanakkor részben kompenzálta, hogy Keszthelyen az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakinál 80 százalékkal több lakás épült).

A KSH adatai szerint az új lakások 61 százalékának természetes személyek, 37 százalékának vállalkozások voltak az építtetői. A vállalkozásoknál regisztrált visszaesés vetette vissza a megyei lakásépítési piacot, amit a természetes személyeknél megfigyelt növekedés részben mérsékelt.

Építési forma szerint a lakások 51%-át családi házas formában, 48%-át többszintes, többlakásos épületben adták át. A megyei szintű visszaesés döntően a többszintes, többlakásos épületben használatba vett lakásoknál bekövetkezett erőteljes csökkenésből adódott, amit a családi házaknál regisztrált emelkedés valamelyest kompenzált. Részben emiatt az új lakások átlagos alapterülete az előző év azonos időszaki 91-ről 105 négyzetméterre nőtt, így az országos átlagot (94 m²) is meghaladta. Az új lakások 41 százaléka épült 4 vagy annál több szobával.

Az országos átlagot jóval meghaladó ütemben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv a megyében. A 2022 I–III. negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (911) 40%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz mérten. Az év ezen szakaszában utoljára 2005 I–III. negyedévében volt ennél magasabb szinten az építési hajlandóság Zalában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!