Az utolsó pillanatban érkezett az eső

2022.04.22. 11:00

Nehéz esztendőre számítanak a gazdák Zala megyében is

Az őszi árpa, a búza és a káposztarepce mellett napraforgót és kukoricát vet a földjeibe idén Szummer László helyi gazdálkodó. Elmondása szerint nehéz év elé néznek a gazdák az emelkedő műtrágyaárak és a benzin várható drágulása miatt.

Jóna István

Kálmán Balázs (b) és Szummer László növényvédőszerrel tölti fel a gépet

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Már a tavaszi munkálatok végén járunk, azaz a növényvédelem van soron: a repce rovarölőzése, lomb-, valamint fejtrágyázása – mondta Szummer László, hozzátéve: a csapadékhiány a repcét viselte meg legjobban, egy-két táblán nagyon látszik az eső hiánya. Az őszi árpa is megsínylette ezt a nehéz időszakot, de az most szépen elindult a búzával együtt. Hamarosan kezdődik a napraforgó és a kukorica vetése, aminek feltétele a megfelelő talajhőmérséklet. 

Szummer László napraforgóból 25 hektárt vet, majd 8 hektáron kukoricát. Sok gazda a kevés csapadék és az emelkedő műtrágyaárak miatt változtatott a vetéselosztáson. 

– Én nem tudtam változtatni, mert már augusztusban megcsináltam a vetéstervemet, s előre megrendeltem a műtrágyát és a növényvédő szereket is – mondta a gazdálkodó. – A húsvét előtti csapadék az utolsó 24 órában érkezett meg, hatására azért elindultak a növények. Nagyjából két hét lemaradást látok a tavalyihoz képest. Talán a természet majd behozza ezt. 

Hozzátette: nehéz évre számítanak, hiszen hatalmas kiadást jelent számukra az indulás, amit el kell fogadniuk, de meglátásuk szerint a gabonaárakban majd visszaköszön ez a különbség. A gabonaárak emelkedése pedig feljebb viszi majd az étolaj árát és befolyásolja az állattartók helyzetét is. 

Szummer László zárásként megjegyezte: bízik a jó termésben, de tart a nagy árrobbanástól. Nehéz kigazdálkodni az évet úgy, hogy folyamatosan változnak az árak. Aki időben gondolkodott, és figyelte az üzemanyag és a műtrágya árának változását, és bespájzolt mindkettőből, az sok pénzt takaríthatott meg, és bizakodva várhatja a nyári aratást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!