Frissen Zalából

2021.08.05. 17:30

A kerecsenyi önkormányzat idén is fejleszti mezőgazdasági programját

Folytatja sikeres mezőgazdasági közfoglalkoztatási programját a település önkormányzata, mely az elmúlt időszakban jól szerepelt több pályázaton is.

Horváth-Balogh Attila

Tálos Szilveszter éppen uborkát szed az egyik fóliasátorban

Réti Alfréd polgármester előrebocsátotta: az elmúlt években szinte már kötelező hagyománnyá vált náluk a Start mezőgazdasági munkaprogram tavaszi elindítása. Nem történt ez másként idén sem.

- Sikeres pályázatunknak köszönhetően márciusban indítottuk el a 2021-es programunkat 15 fővel, 8,3 hektárnyi területen – mondta a településvezető. – Ebből 1,1 hektár a gyümölcsös, ez, illetve a nagy felületen termesztett uborka szükségessé tette egy nagy teljesítményű traktoros axiál-permetezőgép beszerzését, amire ugyancsak a program keretében kerülhetett sor. Ezenkívül vásároltunk egy aggregátort is, aminek nagy hasznát vesszük azon területeinken, ahol nincs villanyáram, viszont például egy szivattyú működtetéséhez szükség lenne rá. Több mint félmillió forint értékben vásároltunk egy hagymavető gépet is – szintén a programnak köszönhetően -, ami dughagyma négysoros vetésére alkalmas. Évente olyan fél-egy hektár közötti területeket ültetünk be dughagymával, ami óriási munka, hiszen gondoljunk bele, 2-300 kilogrammnyi mennyiségről van szó!

Az elektromos biciklivel Réti Alfréd polgármester és Bogdán Ildikó közfoglalkoztatott Fotók: Szakony

A polgármester jelezte: a programban részt vevő közfoglalkoztatottak számára beszereztek egy elektromos biciklit is, ami megkönnyíti a közlekedést a faluban. Ugyanis a művelt területek 15 helyrajzi számon találhatók Kerecseny különböző részein, és amikor például csak egy kilogramm paprikára vagy más zöldségre érkezik váratlan megrendelés, adott esetben nem kell az illető közfoglalkoztatottnak gyalog megtenni az utat a falu egyik végétől a másikig. Továbbá így az is könnyen és gyorsan ellenőrizhető, hogy éppen mit és hol lehet már szedni.

Réti Alfréd az önkormányzat többi nyertes pályázatáról is beszélt, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a település lakói jobb körülmények között élhessenek.

Tálos Szilveszter éppen uborkát szed az egyik fóliasátorban

- A tavalyi nagy esőzések a faluban két útszakaszt mostak el, amelyek helyreállításához vis maior igényt nyújtottunk be – fűzte hozzá a polgármester. – A kért összeget részben meg is kaptuk, a hiányzó pénzt az önkormányzat biztosította, és az említett 30, illetve 150 méter hosszú szakaszok helyreállítása megtörtént. A teljes beruházás 7,6 millió forintba került, amiből egymillió forintot finanszírozott önkormányzatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!