Frissen Zalából

2021.07.02. 12:00

Javában érik az áfonya – Rédicsi ültetvényre látogattunk

A településnek is előnyére válik, ha ott jól működő magánvállalkozások vannak. Ennek egyik példáját találjuk a határ menti faluban, ahol néhány éve áfonyaültetvényt telepítettek.

Korosa Titanilla

Szabó Mária Nikoletta (balról) és Soós Endréné az áfonyásban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Szabó Mária Nikoletta vállalkozó, őstermelő régi álma vált valóra az áfonyás létrehozásával, aminek a helyiek is örülnek. Soós Endréné polgármester arra hívta fel a figyelmet, mikor meglátogatta az ültetvényt, hogy az őstermelő egy elhagyott, gazos területet tett rendbe és ültetett be. Az ingatlan elhanyagolt állapota sok kellemetlenséget okozott az önkormányzatnak és a szomszédoknak is.

– Rédicsen kevés a helyi vállalkozás, főként a mezőgazdasági, ezért is örülünk annak, hogy Niki belevágott az áfonyatermesztésbe, hiszen ezzel a településünket is gyarapítja, illetve hírnevének is jót tesz – mondta Soós Endréné.

Szabó Mária Nikoletta (balról) és Soós Endréné az áfonyásban
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Szabó Mária Nikolettától megtudtuk, hogy hat éve kezdték el kialakítani az áfonyaültetvényt párjával, fokozatosan növelve a bokrok számát. Mikor elérték a 160 darabot, megvásárolták a bevezetőben említett 2 ezer négyzetméteres ingatlant és bővítették a növényállományt 800 bokorra.

– Az első kert már 3 éves, a másik területen fél éve dolgozunk áfonyával – mondta. – Összesen mintegy 3 ezer négyzetméteren 1300 bokor van jelenleg, 2 évestől 10 évesig. A gyümölcs több fajtája megtalálható nálunk, próbáltuk a legnagyobb szemű, legjobban fogyasztható, legé­desebb fajtákat megtartani. Ha a rosszabb termést nézzük, akkor egy évben 2-2,5 ezer kilogrammot termelünk, de ez lehet 3-4 ezer is. Az áfonyának június 20-tól augusztus 20-ig van szezonja, heti két alkalommal szüretelünk.

Az áfonyás télen nem igényel gondozást, ősszel megmetszik, tavasztól pedig öntözik, ehhez öntözőrendszert építettek ki. Előtérbe helyezik a biogazdálkodást. Az áfonyacserjéknek speciális talajkeverékre, savanyú tőzegre van szükségük ahhoz, hogy szépen fejlődjenek, illetve csak eső- és kútvízzel ajánlott öntözni őket. Egy-egy bokor megfelelő gondozás mellett 20-30 évig életképes, de tőről nem szaporítható, csak mikrobiológiai keretek között. Szabó Mária Nikoletta hozzátette, hogy ha kérik, az áfonyabokrok gondozásához, életben tartásához is nyújt hasznos tanácsokat.

– A gyümölcsöt főként magánemberek vásárolják országosan, de őrségi szállóhelyekre is viszik, sőt süteményekre, tortákra kérik az óriás szeműeket is díszítésnek – zárta mondandóját az áfonyás tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!