Frissen Zalából

2021.04.21. 15:00

Veszik a nyaralókat a balatoni üdülőrégióban

Tovább erősítette a Balaton pozícióit a járványhelyzet a nyaralók piacán, ami az árak legalább tízszázalékos emelkedésével járt. A boom legnagyobb nyertese a Velencei-tó, ahol az ingatlanok értéke 35 százalékkal nőtt. Mindeközben a kereslet is erősödik, tavaly tíz százalékkal több hétvégi ház cserélt gazdát, mint a pandémia előtti évben.

Péter B. Árpád

A pandémia és a karantén megnövelte az érdeklődést a nyaralók iránt Fotó: Pezzetta Umberto

A járványhelyzetben megnövekedett az érdeklődés a nyaralók és az üdülőingatlanok iránt, összegezte az Otthon Centrum (OC) tanulmányának adatait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta, a pandémia idején, a távmunka és a távoktatás bevezetésével komoly igény mutatkozott arra, hogy a családok a nyaralójukban töltsék a karantént. A kereslet élénkülését jelzi, hogy az OC hálózatában 10 százalékkal több nyaralót értékesítettek tavaly, mint 2019-ben, az árak pedig 10-20 százalékkal emelkedtek.

A Balaton-partra is igaz ez az adat általánosságban, de például a legfelkapottabb városban, Siófokon a korábbi másfélszereséért is elkeltek ingatlanok. A térségben továbbra is Siófok, Balatonfüred, Balatonlelle és Zamárdi a legdrágább, átlagosan 450-550 ezer forint között kell fizetni egy négyzetméterért.

A pandémia és a karantén megnövelte az érdeklődést a nyaralók iránt Fotó: Pezzetta Umberto

– Nyugat felé haladva, Budapesttől távolodva az ár jelentősen csökken, de szinte minden tóparti településen elérte már a 200 ezer forintot a nyaralóingatlanok fajlagos négyzetméterára – fogalmazott Soóki-Tóth Gábor. – Ám nemcsak a Budapesttől, hanem a tóparttól való távolság is erősen befolyásolja az árszintet a régióban, a Balaton-felvidék festői tájai méltán népszerűek, de ott még 130 és 200 ezer forint között mozog a négyzetméterenkénti ár.

Az OC által közvetített adásvételek alapján például Lesencetomajon és Cserszegtomajon átlagosan 155 ezer forintot kértek az eladók, Reziben pedig 130 ezret. A tranzakciók számát illetően is a Balaton vitte a prímet, az eladások kétharmada a térséghez köthető, de a népszerű fürdőhelyeken és a hegyvidéki falvakban is sokan vásároltak nyaralót, derült ki a cég összesítéséből.

Az idei várakozásokkal kapcsolatban Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, egyelőre korai bármilyen előrejelzéssel szolgálni, annyit azonban már az első két hónap adatai alapján is látni lehet, hogy erős lesz a kereslet.

– A forgalom az év első két hónapjában ötven százalékkal haladta meg az előző év ugyanezen időszakában mért értéket – vázolta az elemzési vezető. – Az élénk kereslet az árakban is megmutatkozik, a tavalyihoz képest a nyaralók átlagos négyzetméterára 6 százalékkal, 262 ezer forintra nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!