E-kereskedelem és építőipar

2021.02.26. 10:00

Közzétette idei ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során. Továbbra is kiemelt figyelem hárul majd az e-kereskedelmi szektorra, valamint fokozott cél a bújtatott foglalkoztatás feltárása. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy előtérbe kerül a határon átnyúló adókedvezmény-igénylések ellenőrzése is, hívják fel a figyelmet az EY szakértői.

ZH

Vizsgálja majd a hivatal a katát választó adózókat és munkáltatókat

Fotó: Shutterstock

A költségvetés biztosításának érdekében a NAV kiemelt figyelmet fog fordítani az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, az építőiparra és az e-kereskedelmi szektorra. Ez utóbbi terület a forgalom dinamikus növekedése, valamint az idei jogszabályváltozások miatt kerül ismét a revizorok célkeresztjébe. Szintén vizsgálja majd a hivatal a katát választó adózókat és munkáltatókat, hogy feltárja a bújtatott foglalkoztatás eseteit.

– A NAV célja egyértelmű. Támogatni a jogkövető adózókat, és határozottan fellépni az adóelkerüléssel szemben – emelte ki dr. Séra Gergely, az EY adóperek területének associate partnere. – Az elmúlt évek digitális fejlesztéseinek köszönhetően, mint például az EKAER és az online számlaadat-továbbítás, ehhez minden eszköze megvan a hivatalnak – tette hozzá.

Vizsgálja majd a hivatal a katát választó adózókat és munkáltatókat
Fotó: Shutterstock

Egy új trend is kirajzolódni látszik az adóhatóság tájékoztatásából. Fókuszba kerül ugyanis a nemzetközi információcsere keretében beszerzett adatok elemzése. Ezt az indokolja, hogy 2020. július 1-jétől új adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik a határokon átnyúló adótervezési konstrukciókra. A szabályozás célja, hogy a NAV és az Európai Unió tagállamainak adóhatóságai átfogó és releváns információkat kapjanak a tervezett ügyletekről. Szakértők szerint valószínű, hogy több kapacitást fog szánni a hivatal azoknak a nemzetközi ügyleteknek az ellenőrzésére, amelyekről a külföldi adóhatóságok adatot szolgáltattak a NAV-nak.

– Az egyes országok adóhatóságainak gördülékeny együttműködése az új szabályozással együtt lehetővé teszi, hogy hatékonyan ellenőrizzék a határon átnyúló adótervezéseket – mondta dr. Bajusz Dániel, az EY adóperekre szakosodott jogásza. – Kiemelten fontossá vált, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a cégek azokra az informá­ciókra, amelyeket egy nemzetközi cég­csoport az unió különböző tagállamaiban átad a NAV-nak. Ebben érdemes akár globális hálózattal rendelkező tanácsadócéggel is együttműködni, az inkonzisztens adatok ugyanis később akár adó­ellenőrzésekhez is vezethetnek a most kiadott ellen­őrzési terv alapján – emelte ki a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!