Koronavírus Zalában

2021.02.05. 11:30

A pandémia okozta bizonytalanság ellenére a megkérdezett cégek fejlesztésbe fogtak

Egy világjárvány, majd a nyomában érkező gazdasági visszaesés rendkívüli megoldásokat igényel, és az egészségügyi kockázatok miatt komoly aggodalmakat és bizonytalanságokat szül. A cégeknek átgondoltan és időben kellett meghozniuk azokat a felelősségteljes döntéseket, amelyek a társaság jövőjét és a munkavállalók érdekeit egyaránt szolgálják.

Jóna István

MouldTechnél a felszabadult kapacitásokat új termékek fejlesztésére, gyártására csoportosították át

Fotó: ZH

A járványhelyzet egyetlen ágazatot sem hagyott érintetlenül, a mérték azonban szektoronként és vállalatmérettől függően jelentősen eltér. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kezelte a járványhelyzet adta kihívást a ZÁÉV Zrt., a MouldTech Systems és a Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft.

ZÁÉV Zrt.

A ZÁÉV Zrt. az ország egyik meghatározó építőipari kivitelező nagyvállalata több mint hatvan éve. Cégcsoportszinten közel 400 dolgozót foglalkoztat. Az elmúlt időszakról Dormán József vezérigazgató adott tájékoztatást.

– A pandémia első szakaszában, 2020 tavaszán az exportanyag-beszerzések csúsztak, leálltak, emiatt nem minden projekt esetében tudtuk tartani a határ­időket. Jelenleg is hosszabb átfutási idővel kell számolni a külföldi anyagbeszerzéseknél. Megrendelés­állományunk a járvány első hullámában és azt követően lecsökkent, üzleti tervünket módosítani kellett. Szeptembertől lehetett újra érzékelni a növekedést, amit a kormány gazdaságélénkítési programja indított el. Szerencsére leállásra nem volt szükség, folyamatosan tudtunk dolgozni projektjeinken.

Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója
Fotó: ZH-Archívum

Dormán József elmondta: a munkavállalói oldalon is próbálták a legjobb megoldásokat alkalmazni. Így a cégnél nem volt létszám- és fizetéscsökkentés. A dolgozók élhettek a home office lehetőségével, számukra a megfelelő számítás­technikai eszközöket, felszereltséget biztosította a cég. A ZÁÉV Zrt. irodaházaiban továbbra is kiemelten ügyelnek a távolságtartásra, fertőtlenítésre, valamint a maszkviselés is kötelező a megbeszélések, tárgyalások alkalmával.

– Ebben a helyzetben nehéz tervezni a jövőt, de mégis előre kell nézni. Az első időszakban, rövid távon munkatársaink és alvállalkozóink egészségének védelme volt a cél, úgy, hogy az elnyert projektjeink kivitelezése továbbra is zökkenőmentes legyen. Hosszabb távon lehetett bízni a kormány gazdaságélénkítő programjában, ami jelen pillanatban is tart, ezáltal újabb megrendelésekkel tudjuk bővíteni forgalmunkat – fogalmazott a vezérigazgató.

Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft.

A Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. 1964-től van jelen jogelődjeivel Zalaegerszeg gazdasági életében. A jelenlegi cég a privatizációt követően 1997-től működik. Most 160 embert foglalkoztatnak, tájékoztatott Bodrogi Klaudia ügyvezető igazgató. Beszélgetésünk elején elmondta, hogy folyamatosan nyomon követve a világgazdaság eseményeit, illetőleg ismerve a ciklikus ingadozásokat a gazdaságban, a 2018-2019-es fellendülés és növekedés után társaságuk számított valamekkora piaci korrekcióra, visszaesésre.

– A 2020-as évünket röviden három szóval jellemezhetném: biztonság, stabilitás, technológiai innováció. A Ganzeg Kft.-nél a korai helyzetfelismerésnek és a határozott intézkedéseknek köszönhetően a járványhelyzet sem hozott leállást vagy elbocsátásokat. A termelés folyamatos, a bérek emelkednek, növekvő megrendelés­állományunkhoz a vállalat jelenleg ismét új munkatársakat keres. Egy cég legfontosabb értékét a munkavállalói jelentik, és a veszélyhelyzet idején különösen felértékelődött a velük szembeni felelősségvállalás. Több lépcsőben hoztuk meg intézkedéseinket, hogy a járvány hatását minimalizáljuk és a munkatársak egészségét megőrizzük. A fókuszba a megelőzés és a távolságtartás került. A nagycsaládosoknál – amennyiben a gyermekek felügyeletét egyéb módon nem tudták megoldani – lehetővé tettük a rugalmas, illetve a távmunkában történő munkavégzést. Több hónapra elegendő vitamint, valamint többször használatos maszkot is kiosztottunk a munkavállalók között.

Bodrogi Klaudia, a Ganzeg Gép- és Acélszerkezetgyártó Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: Pezzetta Umberto

Bodrogi Klaudia kiemelte, társaságuk megőrizte megbízható beszállítói pozícióját, nem szüneteltette szállításait, rugalmasan reagált a bizonytalanságokból fakadó változásokra, és rendre határidőre teljesített. Összességében ugyan valamelyest mérséklődött a cég kibocsátása, de a gazdálkodása kiegyensúlyozott maradt, az erőforrásokkal felelősen gazdálkodott, és a kiszámíthatóságot szem előtt tartva a beszállítói körét is folyamatosan tájékoztatta a megrendelések alakulásáról, változásáról.

A cég a bizonytalan piaci helyzet ellenére az innovációt választotta.

– Idén fejeződik be az a 360 millió forint összköltségű technológiai fejlesztés, amelyre közel 89 milliós hazai forrású támogatást nyertünk. A projekt keretében a festéstechnológiát korszerűsítjük, hegesztőrobotot szerzünk be, és bővítjük a logisztikai területet. Üzleti modellünk egyik fontos eleme a jövedelmezőség biztosítása, és a hosszú távú fenntarthatóság. Reményeink szerint ezek a korszerű technológiai megoldások komplexitásuknak köszönhetően újabb mérföldkövet jelentenek majd a társaság életében: előrelépést a megfelelő munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén, versenyképesség- és hatékonyságnövelő potenciált, valamint piacbővülési lehetőségeket.

MouldTech

A MouldTech története 2001-től íródik, a társaság ma már a régió egyik meghatározó szereplője. A cégcsoport 2020-ra holdinggá nőtte ki magát, 150 fő alkalmazásával.

– Az innováció cégünk működésének fundametuma. Egy előre megtervezett átalakulási folyamat keretében ezt néhány éve már zászlónkra tűztük, így a járványhelyzet valójában felértékelte a változás és az önfejlesztés szerepét. A MouldTech Mérnöki Iroda Kft.-ből MouldTech Systems lettünk, mely három fő stratégiai egységből áll: mérnöki tevékenység, prototípusgyártás és gyártás. A járvány kezdetekor az addigi fő tevékenységet adó gyártásból felszabadult kapacitásainkat áthelyeztük a másik kettő szervezeti egységbe. Magától értetődő volt, hogy mi is részt veszünk a koronavírus elleni küzdelemben, az innovációs kapacitásunkat leginkább az egészségügy területeire fókuszáltuk – tájékoztatott Molnár Gábor tulajdonos-ügyvezető.

MouldTechnél a felszabadult kapacitásokat új termékek fejlesztésére, gyártására csoportosították át
Fotó: ZH

Elmondta: a járvány termeléscsökkentő hatása a MouldTech Systemsnél is megjelent, de csak néhány ügyfél vonatkozásában. Felszabadult kapacitásukat új termékek fejlesztésére és gyártására csoportosították át. A modern gyártástechnológiákat és a 3D fémnyomtatás adta lehetőségeket segítségül hívva egészségvédelmi pajzsok fejlesztésébe, majd gyártásába kezdtek, miután megszerezték az ehhez szükséges egészségügyi és hatósági engedélyeket.

– Működésünket teljes körűen harmonizálni tudtuk a pandémia megkövetelte védekezési szabályokkal, sőt, csökkentés helyett bővítettük a létszámot üzemünkben. Fokozottan ügyelünk munkavállalóink egészségére, ezért az irodai munkát végző munkatársaink előre meghatározott napokon felváltva, otthonról végzik munkájukat, mérnökeink pedig csúsztatott műszakban dolgoznak, ügyelve arra, hogy ne találkozzanak műszakváltáskor sem. Új kultúrája fejlődött az online meetingeknek, és az online képzések is népszerűbbek lettek. Különös figyelmet fordítunk a higiéniára, több helyen fertőtlenítő pontokat helyeztünk ki, és kötelezővé tettük a maszkviselést az egész üzem területén. Emellett házon belül nem fogadtunk vendégeket, és a beszállítóink számára is korlátozott módban történt az anyagok átvétele. Szerencsére azon kevesek közé tartozunk, akiknél nem volt leállás a járvány miatt, így azonnal tudtunk reagálni az első hullám alatt kialakult helyzetre – foglalta össze a járvány hatásait az ügyvezető.

A cég folyamatosan fejleszt, és igyekezett kiaknázni a technológia nyújtotta lehetőségeket, így sikerrel őrizték meg versenyképességüket. Emellett olyan stratégiai partnerkapcsolatokat építettek ki hazai és nemzetközi vállalatokkal, cégcsoportokkal, amelyek hosszú távon képesek szavatolni a cég stabil működését. Nemcsak a világ egyre meglepőbb változásaira, de a folyton változó piaci igényekre is reagálva, az új lehetőségeket követve, kis és közepes szériás sorozatgyártási tevékenységgel bővítették tevékenységüket, ezzel is biztosítva a cég stabilitását és az árbevétel növelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!