kukorica és szója

2020.10.10. 09:00

A sok csapadék lassítja a munkát a zalai földeken

A napraforgó után a kukorica és a szója betakarítását kezdték el a zalai gazdák, de a csapadékos időjárás miatt le kellett állniuk a munkákkal.

Jóna István

Aratják a szóját Nagykanizsa bagolai városrésze közelében 2020. szeptember 30-án.

Fotó: MTI/Varga György

A vártnál alacsonyabb termés­átlagot hozott az idei napraforgótermés Zala megyében, a minőségével és az olajtartalmával ugyanakkor elégedettek a gazdák.

Közel 8 ezer hektáron átlagosan 2,7 tonna napraforgó termett hektáronként. A gazdák az augusztusi előrejelzések szerint 3 tonna termésre számítottak, míg a tavalyi átlaghozam 2,85 tonna volt Zalában – tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A megyében közel 30 ezer hektáron megkezdődött a kukorica betakarítása. Az eddigi adatok biztatóak a szakember szerint, hiszen a hektáronkénti 9,3 tonna termésátlag jóval meghaladja a tavalyi 8,62 tonnát. Az aratás mellett az őszi kalászosok vetése is elkezdődött.

– A repcét sikerült időben elvetni, a 16 390 hektárnyi vetésterületen a növény jól fejlődik. Őszi árpát 5460 hektáron, őszi búzát 27 550 hektáron, míg 420 hektáron rozst, 1790 hektáron pedig tritikálét vetnek a gazdák – ismertette az adatokat Sabján Krisztián.

A nagy mennyiségű csapadék miatt a növényvédelmi, betakarítási és vetési munkák is szünetelnek. A gazdák előreláthatólag a jövő hét közepén kezdhetnek újra dolgozni a földeken.

A kiemelt képen: Aratják a szóját Nagykanizsa bagolai városrésze közelében 2020. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!