Koronavírus Zalában

2020.06.10. 07:00

Ágazati támogatásokról is szólt az agrárminiszter a zalai feldolgozóban

A Pulyka-Java Kft. által működtetett helyi baromfi- feldolgozó üzembe látogatott kedden Nagy István agrárminiszter Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos társaságában. A zalai feldolgozóüzemben a tárcavezető megnézte a vállalkozás kezdetektől fogva megvalósított beruházásait.

Hajdu Péter

A pulykafeldolgozó soron megy a munka, a háttérben középen Vigh László és Nagy István

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A pacsai baromfi-feldolgozó üzemben Nagy István agrárminisztert és Vigh László országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost Kántor Mária Veronika tulajdonos-cégvezető fogadta, és tájékoztatást adott a Pulyka-Java Kft. működéséről, fejlesztési terveiről.

A miniszter az üzemlátogatás végén elmondta, hogy a szaktárca elismeréssel tekint a magyar agrárvállalkozásokra, gazdálkodókra, termelőkre, élelmiszer-forgalmazókra, akik a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben is helytálltak. Mint mondta, a magyar családok ellátási zavarok nélkül vészelték át a járványhelyzetet, a vásárlói roham ellenére is volt elég élelmiszer az országban a koronavírus megjelenésekor és azt követően is. Nagy István közölte, hogy az agrártárca minden eszközzel segíti a termelőket annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megőrizze a stabilitását.

Nagy István agrárminiszter
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A rendkívüli helyzetben az Agrárminisztérium szorgalmazta, hogy a baromfiágazat állatjóléti programokban részt vevő 2370 termelőjének a támogatásokat a lehető legrövidebb idő alatt kifizessék, és adminisztratív könnyítéseket vezettünk be. Ezeken kívül 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készítettünk a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára, amelyből az élelmiszeripar 8 milliárd forintot, a baromfiágazat pedig 3 milliárd forintot kap. Az Agrárminisztérium 80 milliárd forint értékben új mezőgazdasági beruházási pályázati csomagot hirdet meg a nyár folyamán a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztés és a kertészeti ágazat számára, továbbá 50 milliárd forint értékben írunk ki a teljes állattenyésztési ágazatot felölelő felhívást, többek között a baromfitartók számára állattartó telepeik megújítására.

A miniszter hangsúlyozta, a járvány ellenére sem szabad leállni a fejlesztésekkel, mert aki megáll, az piacot veszít.

A pulykafeldolgozó soron megy a munka, a háttérben középen Vigh László és Nagy István
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Kántor Mária Veronika tulajdonos-cégvezető érdek­lődésre többek között elmondta, hogy a 2013-ban megvásárolt s ma mintegy 100 dolgozót foglalkoztató feldolgozóban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Tavaly körülbelül 500 ezer pulykát és 2 millió 700 ezer csirkét vágtak. Az üzem kapacitása azonban évente 1 millió pulyka és 4,5 millió csirke vágását és feldolgozását teszi lehetővé, amit még nem tudtak kihasználni, mert szükségük volt egy 100 millió forint értékű fejlesztésre, a szeles előhűtő megvalósítására. Azóta ez is megtörtént. További 180 milliós fejlesztésük során bővítették az irodaházat, új öltözőket, mosodát és saját laboratóriumot létesítettek, és most is pályáznak.

A tavaly több mint 6,1 milliárd forint árbevételt produkáló cég vezetője rámutatott, őket is rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány. Az idei első negyedév a járvány miatt a tavalyi hasonló időszakhoz képest 40 százalékos, 1 milliárdos forgalomkiesést eredményezett, de jelenleg is pályáznak, többek között kazánt, hűtőautókat szeretnének vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!