2020.05.29. 14:00
A szárazság miatt nehezen indult a gombaszezon
A szárazság miatt idén több gombafaj nem bújt elő Zalában, de galambgombával, nyári vargányával és sárga rókagombával már lehet találkozni a piacokon.
Képünkön Hári Béla kanizsai árus mutatja nyári vargányáit Benkő Lajos szakellenőrnek, a hévízi termelői piac vezetőjének.
Fotó: Péter B. Árpád
A nagykanizsai Hári Béla hosszú évek óta árul a hévízi termelői vásártéren, a minap nyári vargányát kínált az érdeklődőknek, s néhány óra alatt nem is maradt előtte semmi az asztalon.
– Május első hetében jelenik meg 1-2, aztán 5-10 darab, majd, ha megfelelő az időjárás, megindul a szezon – mondta érdeklődésünkre a méretes példányokat rendezgetve. – Ilyen gombát főként úgynevezett vörös tölgyesekben lehet találni. A nyári vargányát aztán követi a galamb- és a rókagomba.
Hári Béla arról is beszélt, a szezon első gombái általában a somogyi, homokos erdőkben bújnak elő, majd két-három hét múlva a kanizsai, zömmel agyagos talajon is megjelennek a példányok, de ahhoz többszöri, minimálisan 20-30 milliméteres áztató eső kell, amire idén nem nagyon volt példa.
– Éppen ezért nehezen indult a gomba, a hűvös idő miatt pedig visszahűl a föld, és sajnos ez is befolyásoló tényező – tette hozzá, megemlítve, feldolgozással, szárítással is foglalkozik, hiszen a gombát akár két évre is el lehet tenni.
Benkő Lajos szakellenőr is arról beszélt lapunknak, hogy a szárazság rányomja bélyegét a tavaszi termésre.
– Sok gomba nem jött fel akkor, amikor kellett volna, maximum mutatóba volt 1-2 darab – fogalmazott a hévízi termelői piac vezetője.
– Vargányából is többnek kellene lennie, de ahhoz nagyobb mennyiségű eső kellene, olyan, ami átáztatja az avart, majd a talajt is. Ide a piacra május közepén hoztak először gombát, az a könnyen felmelegedő, homokos somogyi erdőkből származott, de már akad zalai gyűjtés is. Általánosságban elmondható, sajnos kevés van, és csak foltokban, aminek a csapadékhiány az oka.
Benkő Lajos azt mondta, a nyári vargányák mellett már megtalálhatók a különböző galambgombák, előbújt a réteken, legelőkön, nyílt füves területeken termő csirkegomba, és találkozott már gévagombával is, amely 20 perc hőkezelést igényel, s finom, a csirkemellhez hasonló az íze és elkészítési módja is. Szilvafaaljagomba viszont nincs a környéken, s májusi pereszkét sem hoztak a piacra a szárazság miatt.